Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
01 Octombrie 2014 | 15:42
Garanţii sociale pentru migranţii moldoveni din Lituania
Acordul în domeniul protecţiei sociale dintre Republica Moldova şi Republica Lituania a fost semnat miercuri, 1 octombrie, la Chişinău. Scopul acestuia este de a asigura protecţia socială pentru lucrătorii migranţi originari din Republica Moldova care desfăşoară o activitate de muncă legală pe teritoriul Lituaniei şi cetăţenilor lituanieni pe teritoriul ţării noastre.
Acordul a fost semnat de miniștrii Muncii, Protecției Sociale și Familiei din cele două țări.

„Pentru Moldova și Lituania astăzi este un eveniment foarte important: s-a reușit semnarea Acordului de securitate socială a cetățenilor Republicii Moldova și Lituaniei care muncesc în una din aceste țări. Este un document foarte important pentru a asigura respectarea drepturilor, pentru a cumula perioadele de cotizare în ambele țări și pentru a le asigura garanțiile sociale conform legislației”, a declarat, pentru Radio Moldova Actualități, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga.

Republica Moldova are semnate acorduri similare cu încă 10 țări. Datele oficiale arată că în Lituania muncesc 700 de cetățeni ai Republicii Moldova, iar în țara noastră, potrivit datelor oficiale, muncesc 300 de lituanieni.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam