Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
19 Ianuarie 2015 | 12:29
Grigore Vieru – elogiat de moldovenii din Torino
Un elogiu marelui poet Grigore Vieru va fi adus şi de către moldovenii din Italia. Asociaţia Culturală „Basarabia” din Torino va demara cea de-a cincea ediţie a concursului „Grigore Vieru” la care vor participa circa 30 de copii migranţi, originari din Republica Moldova şi România.
Ce surprize au pregătit organizatorii pentru participanții concursului, aflați din cadrul materialului realizat pentru emisiunea „Scrisori pentru acasă”.

„Suntem în pregătirile concursului-recital de poezie „Grigore Vieru”, sper că în acest an vor participa cel puțin 30 de copiii. E greu deoarece nu toți copiii moldoveni de aici cunosc limba română, mizăm pe grupurile de copii care activează pe lângă biserici, în cadrul Centrului de cultură și tradiție românească din Torino, pe familiile care vorbesc limba română acasă. Sunt și copiii din România care participă și în fiecare an sunt într-un număr mai mare. Vârsta participanților variază între 5 și 16 ani”, a explicat Larisa Olărescu, președintele Asociației Culturale „Basarabia” din Torino.

Ideea apariției acestui concurs a venit atunci când poetul Grigore Vieru a trecut în neființă. „În primul an ne-am adunat la o comemorare a poetului, apoi am organizat acest concurs pe motiv am dorit să îi dăm o continuitate, să promovăm limba română pentru generația tânără care, din păcate, uită limba maternă”, a remarcat Larisa Olărescu.
Deși mulți dintre conaționalii noștri se află într-o situație dificilă în Italia din cauza crizei financiare care i-a lăsat fără loc de muncă, dragostea de frumos și dorința de a perpetua valorile autentice își fac loc în viața celor plecați peste hotare. „Ne este foarte greu, mulți dintre noi stăm fără un loc de muncă. Pentru a organiza astfel de evenimente căutăm susținerea agenților economici. De asemenea, suntem susținuți de Biroul pentru Relații cu Diaspora, care va organiza evoluarea trupei „Catharsis” din Republica Moldova”, a relatat pentru Radio Moldova Larisa Olărescu.

Mistuiți de dorul de acasă, conaționalii noștri dau dovadă de mărinimie și atunci când se află peste hotare. Astfel, după demararea concursului, Asociația Culturală „Basarabia” își propune să organizeze și un concert  de caritate în susținerea unei familii de moldoveni din Torino care se află într-o situație dificilă: ambii soți fiind diagnosticați cu boli grave.

Mai multe detalii la acest subiect aflați din interviul difuzat în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă” din 18 ianuarie, realizat de Oxana Gherman-Roșca.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam