Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Februarie 2014 | 13:54
Grigore Vieru, venerat la Iaşi
Poetul Grigore Vieru a fost venerat la Iaşi, pe 14 februarie, zi în care marele poet ar fi împlinit 79 de ani. Evenimentul organizat de Consulatul General al Republicii Moldova la Iaşi a inclus o ceremonie oficială de depunere de coroane şi jerbe de flori la bustul scriitorului din parcul Copou.
Programul evenimentului a cuprins intonarea imnului de stat, un ceremonial religios oficiat de preoți de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, discursuri ale oficialităţilor, solemnitatea de depunere a coroanelor şi jerbelor de flori, precum şi un spectacol de muzică şi poezie „Taina care mă apără”, prezentat de grupul folcloric „Şezătoarea” de la Şcoala Vânători din județul Neamţ.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, solemnitatea de depunere a coroanelor şi jerbelor de flori a avut loc cu participarea Gărzilor de Onoare şi a Fanfarei militare din cadrul Brigăzii Militare  nr.15 „Podul Înalt” din Iaşi.

La eveniment au luat parte conducătorii principalelor instituţii şi autorităţi din Iaşi, precum prefectul Județului Iași, Romeo Olteanu, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, viceprimarul municipiului, Mihai Chirică, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România cu filiala la Iaşi, Cassian Maria Spiridon, oameni de cultură, precum şi cetăţeni care cunosc şi apreciază opera poetului.

Din Republica Moldova, cu titlu de invitat special, a participat Mihai Cimpoi, academician şi membru al Uniunii Scriitorilor, care a adresat, în numele tuturor colegilor de la Chişinău, cele mai frumoase gânduri şi cuvinte alese la adresa poetului naţional.

În oraşul Iaşi este instalat un bust al poetului, iar o stradă poartă numele lui Grigore Vieru. În viitor, Consulatul General al Republicii Moldova la Iaşi va solicita autorităţilor locale să redenumească un liceu în cinstea regretatului scriitor.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam