Loading
ro ru en




Moldovenii în lume
Loading
03 Septembrie 2014 | 15:30
Guvernul şi Diaspora au elaborat un Plan comun de acţiuni
Congresului Diasporei a finalizat cu elaborarea unui Plan comun de acţiuni „Diaspora-Guvern”, care are două obiective majore: asigurarea drepturilor moldovenilor în ţările în care locuiesc şi implicarea lor în dezvoltarea Republicii Moldova. La închiderea ediţiei a şasea a Congresului Diasporei, desfăşurat la Chişinău, în perioada 1-3 septembrie, a participat prim-ministrul Iurie Leancă.
Premierul a apreciat elaborarea acestui Plan comun de acţiuni. „Ați reușit să captați atenția societăţii, dar și a funcționarilor publici nu doar pe problemele cu care vă confruntați, dar și problemele țării. Este un element suplimentar de mobilizare”, a spus premierul.

Planul comun de acţiuni „Diaspora-Guvern” a fost elaborat în baza celor nouă ateliere desfășurate în cadrul Congresului și este, deocamdată, la nivel de proiect.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, documentul va fi definitivat de către reprezentanții ministerelor și ai asociațiilor din diasporă.
Obiectivele planului sunt: asigurarea dreptului la vot al cetățenilor moldoveni aflați peste hotare; facilitarea procesului de obținere și recunoaștere a actelor de stare civilă și alte tipuri de documente; facilitarea dreptului la educație de calitate pentru toți copiii moldoveni, indiferent de locul de reședință; păstrarea identității naționale și promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare; susținerea parcursului european al Republicii Moldova, precum și creșterea gradului de implicare a diasporei în dezvoltarea țării.



Iurie Leancă a menționat că Guvernul va ajuta moldovenii din diasporă, mai ales pe copii, să-și mențină identitatea. Alte obiective notate de prim-ministru sunt perfecţionarea serviciilor consulare și de protecție socială şi punerea în aplicare a unor programe care ar contribui la atragerea, în ţară, a moldovenilor care muncesc peste hotare. 

Premierul i-a îndemnat să participe cu proiecte concrete la primul Forum de Afaceri al Diasporei, care va întruni 120 de reprezentanți ai mediului de afaceri din țară și din străinătate, originari din Moldova.

La Congresul Diasporei, ediţia 2014, au participat peste 145 de conaţionali din 28 de ţări, aceştia fiind lideri ai asociațiilor, reprezentanți ai grupurilor de inițiativă ale diasporei, delegați independenți, cetățeni reîntorși, precum şi reprezentanți ai instituțiilor publice, responsabili de diasporă, şi ai organizațiilor internaționale. Evenimentul a fost organizat de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora. Următorul Congres va avea loc peste doi ani.

Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam