Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 Octombrie 2016 | 15:38
„Guvernul mai aproape de tine” – un program destinat diasporei
„Guvernul mai aproape de tine” - un nou program, lansat, în premieră, în Republica Moldova de către Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD), îşi propune să ofere şansa ministerelor să informeze cetăţenii plecaţi peste hotare cu privire la activităţile lor de bază, să-şi promoveze noile proiecte şi servicii dedicate diasporei, să stabilească relaţii de comunicare şi parteneriat cu cetăţenii plecaţi peste hotare, dar şi să se facă vizibili în diasporă.
Potrivit BRD, programul constă în organizarea unor vizite de lucru în țările cu cele mai numeroase comunități de cetățeni originari din Republica Moldova.  Astfel, reprezentanții Guvernului vor avea posibilitatea, în același timp, să afle din prima sursă despre nevoile și interesele diasporei.
 
În cadrul programului sunt prevăzute deocamdată patru vizite, iar temele abordate în cadrul lor sunt alese în funcție de specificul și necesitatea diasporei.
 
Astfel, prima vizită va avea loc în Federația Rusă,  în perioada 1-4 noiembrie 2016, țara în care, conform datelor statistice, se află cei mai mulți moldoveni plecați peste și hotare. La Moscova vor fi abordate subiecte ce țin în special de migrația de muncă, pentru că aceasta ar fi cea mai stringentă problemă cu care se confruntă concetățenii noștri aflați în Rusia. 
 
Din delegația Guvernului Republicii Moldova la Moscova vor face parte reprezentanți ai Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD), Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, ai Ministerului Afacerilor Interne. Aceștia vor purta negocieri cu autoritățile Federației Ruse pe marginea acordurilor în domeniul migrației.
 
A doua vizită în cadrul programului BRD „Guvernul mai aproape de tine” va avea loc în Spania, în luna decembrie 2016.
 
Următoarele două vizite vor fi organizate în lunile ianuarie-aprilie 2017.
 
Programul „Guvernul mai aproape de tine” este o acțiune prevăzută în Strategia „Diaspora-2025”, realizată inclusiv la solicitările membrilor diasporei formulate la întâlnirile cu BRD și la Congresele Diasporei din anii 2014 și 2016.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam