Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
04 Februarie 2014 | 12:13
Guvernul susţine diaspora în organizarea manifestărilor cu ocazia sărbătorilor de primăvară
Moldovenii din diasporă vor beneficia de susţinerea Guvernului la organizarea şi desfăşurarea evenimentelor culturale prilejuite de sărbătorile de primăvară. Biroul pentru Relaţii cu Diaspora a lansat deja un apel de proiecte în acest sens. Astfel, până pe 9 februarie 2014, concetăţenii noştri care coordonează activitatea asociaţiilor, organizaţiilor sau comunităţilor din străinătate sunt încurajaţi să depună proiectele lor spre finanţare.
Vor fi considerate eligibile proiectele culturale care vor avea ca scop păstrarea identității naționale, promovarea culturii tradiționale și contemporane a Republicii Moldova, precum și promovarea imaginii țării noastre peste hotare.

Proiectele vor fi evaluate de o comisie formată din reprezentanți la nivel de vice-miniștri, responsabili de diasporă de la ministerele Afacerilor Externe și Integrării Europene, Culturii, Educației, Tineretului și Sportului, reprezentanți ai BRD și ai diasporei. 

O asociație poate depune la concurs doar un singur proiect. În același timp, este încurajată cooperarea dintre mai multe asociații pentru realizarea unui proiect. Proiectele vor fi depuse la BRD.

Susținerea proiectelor culturale se referă la acordarea de bunuri și servicii, procurate din bani din Bugetul de Stat al Republicii Moldova și transmise către beneficiari, în limita resurselor financiare alocate pentru fiecare apel de proiecte. Din lista de bunuri și servicii fac parte costumele naționale și accesoriile tradiționale, precum și serviciile artiștilor pentru participarea la evenimentele cultural-artistice.

La concursul de proiecte culturale nu sunt eligibile asociațiile care desfășoară sau susțin activități organizate de către filialele partidelor politice din diasporă sau de către alte organizații politice.

BRD își propune ca aceste apeluri de proiecte culturale în diasporă să devină tradiționale.

BRD este o instituție în cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova. Misiunea Biroului este de a dezvolta legăturile dintre diaspora moldovenească şi ţara de origine, în scopul consolidării capacităților, dezvoltării durabile a ţării, asigurării unei guvernări participative şi transparente şi a cooperării.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam