Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 Iunie 2014 | 15:38
Guvernul va elabora Strategia naţională ”Diaspora – 2025”
Executivul de la Chişinău va elabora Strategia naţională ”Diaspora – 2025”, care va stabili cadrul general pentru asigurarea coerenţei politicilor statului cu privire la diaspora şi implementarea unei viziuni comune a Guvernului asupra diasporei şi dezvoltării. În acest scop a fost creat un grup de lucru, iar Biroul pentru relaţii cu diaspora (BRD) va coordona acest proces.
Strategia elaborată în perioada iunie-septembrie 2014 va veni cu o serie de răspunsuri la întrebări fundamentale care țin de diasporă și Republica Moldova. Proiectul are menirea de a propune o serie de acțiuni prin intermediul cărora vor fi atinse scopurile de bază și anume: susținerea celor nevoiași în diasporă, sporirea contribuției diasporei la dezvoltarea Republicii Moldova și restabilirea încrederii între diasporă și guvern.

Potrivit unui comunicat de presă al BRD,necesitatea unei Strategii privind diaspora a apărut inclusiv în urma solicitărilor parvenite de la conaționalii noștri de peste hotare, dar și din dorința de a crea mecanisme, prin care diaspora ar putea contribui, la rândul ei, la dezvoltarea țării. „Când am pornit activitatea BRD, ne-am pomenit în fața unor necesități stringente și promisiuni neîndeplinite de zeci de ani. Trebuia să acționăm, nu să scriem documente de politici. Acum, când am fixat o serie de inițiative, când implementăm programe bine definite, apare nevoia firească de a avea o planificare de lungă durată. Această strategie este importantă pentru Guvern, ca să știm exact de câți bani, oameni și ce fel de instituții va fi nevoie”, a declarat Victor Lutenco, șeful BRD.

Grupul de lucru pentru elaborarea Strategiei cu privire la diasporă, care va fi divizat pe direcții tematice, va estima impactul acțiunilor asupra migrației și diasporei.

Strategia cu privire la diasporă urmează să fie prezentată Guvernului către 1 octombrie 2014.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam