Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Mai 2015 | 15:14
Hibrizii de la Porumbeni, premiaţi cu aur la o expoziţie de profil din România
Două tipuri de hibrizi noi de porumb de marca „Porumbeni” au luat aurul la expoziţia „Euroinvent", ce a avut loc de curând la Iaşi, România. La eveniment au participat cu invenţii noi cercetători din peste 70 de ţări, relatează Mesager
La expoziția de la Iași, Institutul de Fitotehnie „Porumbeni" s-a ales cu două medalii de aur pentru două tipuri noi de hibrizi de porumb și cu două medalii de bronz pentru alte două tipuri noi de hibrizi inventați de cercetătorii de la Porumbeni. 

„Sper că anul acesta, după al doilea an de testare, va fi omologat cel puțin un hibrid și va fi introdus în registrul soiurilor de plante în România și astfel el va fi inclus în toate ţările UE, atunci noi vom putea să exportăm în toate cele 28 de țări europene”, a declarat Pintilie Pârvan, director a Institutului de Fitotehnie „Porumbeni".

Și unii cercetători științifici din Mexic participă la îmbunătățirea calității hibrizilor moldovenești, pentru a contribui la scopul de bază al Institutului – de a produce hibrizi rezistenți la secetă, hibrizi care la momentul recoltării aruncă umiditatea, care astăzi sunt solicitați de către producători.

„Avem o sursă de germoplasmă foarte largă, pe care suntem gata s-o punem la dispoziția colegilor din Republica Moldova. Suntem gata să oferim cercetătorilor moldoveni un frigider performant, dotat cu toate cele necesare pentru a conserva materialul genetic al hibrizilor, pentru o perioadă de până la 20 de ani”, a menționat Alberto Chassaigne Ricciulli, cercetător științific din Mexic.

În Mexic există un program guvernamental care sprijină şi promovează inovaţiile. Astfel, invenţiile în domeniul agricol sunt puse la dispoziția producătorilor pe gratis. 

Anual, în ţara noastră sunt recoltate până la două milioane de tone de porumb, 60 la sută sunt destinate exportului. 

Mai multe detalii aflați din reportajul realizat de Mesager.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam