Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
04 Noiembrie 2014 | 12:41
Horele moldoveneşti şi bulgare s-au reunit la Sofia (FOTO)
Muzică moldovenească, hore încinse şi multă voie bună - de asta au avut parte reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Bulgaria care au celebrat la 29 octombrie tradiţionala sărbătoare „Ziua Bulgarilor Basarabeni”.
Evenimentul lansat de Asociația moldovenilor din Bulgaria „Plai Natal” a atins cele mai sensibile note ale sufletului, or, dorul moldovenilor stabiliți în străinătate a fost alinat cu doine strămoșești și hore moldovenești și bulgare dansate cu foc.

Solicitat de trm.md, Iustin Racu, reprezentant al Asociației moldovenilor din Bulgaria „Plai Natal” a comunicat că prin intermediul acestei serbări care a venit deja o tradiție pentru moldovenii din Bulgaria se realizează acea coeziune a diasporei cu tradițiile vetrei strămoșești.

Dorul de casă, de patrie, se citea pe chipurile zecilor de moldoveni stabiliți peste hotare atunci când au fost interpretate cântece din patrimoniul nostru național și recitate poezii tematice.

În cadrul evenimentului au evoluat artiști în devenire, originari din Republica Moldova, precum:  Iustin Racu, Natalia Popova, Gabriela Tricolici, Maxim Dubovov, Anastasia Sendrea, precum  și Irina Osrovskaia din Ucraina și Polina Mumjinska din Kazahstan.

Atmosfera de sărbătoare a fost încinsă de dansurile populare moldovenești, astfel că preț de câteva ore, moldovenii din Bulgaria au retrăit momentele de bucurie petrecute la șezătorile din satele noastre. Iar dansul țigănesc în interpretarea lui Iustin Racu și a Gabrielei Tricolici a fost, potrivit publicului, „cireașa de pe tort”.

O revelație a serii a fost și culegerea de piese din folclorul moldovenesc, kazah, bulgar și ucrainean. Iar poezia consacrată tuturor bulgarilor reîntorși în patrie a adus lacrimi în ochii multor conaționali prezenți în sală.

La eveniment au fost prezenți oaspeți ai Ambasadei Republicii Moldova la Sofia, cât și reprezentanți ai administrației din orașul Sofia. „Voi, dragii noștri frați și surori care ați fost nevoiți să vă găsiți refugiu în alta parte cu mulți ani în urmă, ați reușit să îmbrățișați cultura poporului dat și asta s-a văzut azi pe scenă la cât de frumos dansați, cântați și uimiți publicul. Sunt mândră că am reușit împreună cu primăria Sofia să vă fim alături și să vă ajutăm. Sunteți temelia a două popoare și lumea întreagă trebuie să vă vadă și să știe de voi”, sunt cuvintele de laudă venite din partea primarului districtului Mladost din Sofia.

Cuvinte de mulțumire au fost aduse în nenumărate rânduri și Asociației moldovenilor din Bulgaria  „Plai Natal”. Conaționalii noștri stabiliți în Bulgaria au evidențiat suportul Asociației care potrivit lor „apară cu onoare cultura și tradițiile moldovenești peste hotarele ei”.  „Mulțumim tuturor cetățenilor moldoveni care ne-au susținut și ne-au găzduit neamul și toți bulgarii basarabeni din Moldova”, au fost cuvintele de mulțumire venite din partea cetățenilor Moldovei de naționalitate bulgară care au reușit să se reîntoarcă în Bulgaria la studii, muncă sau reuniri familiale.

Asociația diasporei moldovenești ”Plai Natal”, în frunte cu Svetlana Filipova, desfășoară atât activități cultural-cognitive destinate migranților moldoveni din Bulgaria, cât și oferă suport în integrarea moldovenilor în societatea bulgară.

Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam