Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Martie 2014 | 13:07
Hotelierii români vor să angajeze cameriste şi ospătari din Republica Moldova
Hotelierii români vor să angajeze cameriste şi ospătari din Republica Moldova, din vară, după ce România va elimina vizele pentru aceştia, pe piaţa autohtonă fiind nevoie de forţă de muncă. Asta, pentru că o parte din personal a ales să lucreze în hoteluri din străinătate sau pe vase de croazieră, informează ziaruldeiasi.ro.
„Avem nevoie, în hoteluri, de forţă de muncă cu calificare medie - bucătari, ospătari şi cameriste. Avem multe şcoli de formare profesională şi îi putem pregăti. În momentul în care se elimină vizele pentru cetăţenii moldoveni, putem să îi angajăm. Avem nevoie de forţă de muncă, în special, pentru activităţi sezoniere, cum este vara la mare sau iarna la munte”, a declarat pentru agenţia Mediafax vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan.

El a spus că salariile, în Moldova, sunt mult mai mici decât în România, iar cetăţenii moldoveni vor fi tentaţi să vină la muncă.

„Noi voiam să luăm asiatici, dar pentru ţările non-europene este nevoie de permis de muncă. În acest caz, preferăm să aducem moldoveni, care au marele avantaj că vorbesc limba română. Cei mai mulţi dintre românii care s-au pregătit şi se pregătesc pentru aceste meserii preferă să lucreze în hotelurile din străinătate sau pe vasele de croazieră”, a mai spus Răducan.

Din cei care termină Facultatea de Turism şi Servicii Hoteliere, piaţa autohtonă absoarbe mai puţin de 10%, iar ceilalţi se angajează vânzători, taximetrişti sau chelneri, susține la rândul său preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, Gabriel Mărginean.

Din acest motiv, Asociaţia Patronală a semnat un protocol de colaborare cu FPTR, care presupune, printre altele, transferul de personal.

„Avem aproape un milion de moldoveni care lucrează în Federaţia Rusă, în special, la negru, şi care în contextul politic actual sunt obligaţi să se întoarcă. O parte dintre ei s-ar putea angaja în România”, a declarat Mărginean pentru Mediafax.

„Bucătarii, ospătarii şi cameristele din Republica Moldova sunt devotaţi şi nepretenţioşi. Nemaifiind nevoie de permise de muncă, din vară, se va deschide o concurenţă cu personalul român care nu va face decât să crească calitatea serviciilor”, a mai spus Răducan.

Procedura pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova a început în luna martie şi va fi încheiată în iunie, notează Mediafax.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam