Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Iunie 2014 | 15:54
Igor Corman a discutat cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Italia
Agenda europeană a Republicii Moldova, beneficiile implementării Acordului de Asociere şi liberalizării regimului de vize cu UE au fost câteva dintre subiectele discutate, luni seară, de către preşedintele Parlamentului, Igor Corman, cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Italia.
Speakerul împreună cu deputații Valeriu Streleț, Ion Hadârcă și Dumitru Diacov au discutat, de asemenea, despre situația politică din țară, crearea locurilor de muncă, modernizarea serviciilor publice, dezvoltarea infrastructurii în localitățile din Republica Moldova, combaterea corupţiei. La discuții au mai participat, în premieră, deputați italieni responsabili de domeniul imigrației.

Referindu-se la semnarea Acordului de Asociere, șeful Legislativului a menționat că, odată cu crearea Zonei de Liber Schimb, mai multe produse moldovenești vor avea acces pe piața UE. „Pentru Republica Moldova nu există o altă cale decât cea europeană de modernizare a țării, prin implementarea standardelor europene cu sprijinul UE”, a declarat Președintele Parlamentului.

Președintele Parlamentului s-a declarat bucuros de faptul că moldovenii din Italia urmăresc cu multă atenție ce se întâmplă la Chișinău. „Sprijinul dumneavoastră este deosebit de important pentru edificarea viitorului european al Moldovei. Avem nevoie de contribuţia şi experienţa dumneavoastră valoroasă. Trebuie să acţionăm solidar și să fim uniți pentru viitorul european al țării noastre”, a menționat Igor Corman.

Tot ieri, Igor Corman s-a întâlnit și cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Italia. Șeful Legislativului i-a îndemnat pe oamenii de afaceri italieni să-și extindă investițiile în Republica Moldova.Pe parcursul zilei de astăzi, delegația parlamentară a purtat discuții cu membrii comisiilor pentru politici UE din cele două camere ale Parlamentului italian și membrii Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Moldova.

Conform datelor Biroului Național de Statistică italian, comunitatea moldovenilor din Italia numără aproximativ 150 de mii de persoane, fiind cea mai numeroasă comunitate din țările membre ale UE.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam