Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 Iunie 2015 | 08:45
Imaginea Moldovei, promovată în Liechtenstein de către Asociaţia „Regina Maria”
Moldoveni stabiliţi în Marea Britanie, Elveţia şi Germania, reuniţi în cadrul ONG-ului „Regina Maria”, au organizat la sfârşitul săptămânii trecute un eveniment de amploare în Liechtenstein, cu scopul de a promova tradiţiile şi imaginea Republicii Moldova.
Pentru a fi un eveniment autentic moldovenesc, organizatorii au pregătit bucate tradiţionale din produse aduse tocmai din Moldova.
 

„Invitaţii seratei organizate de ONG-ul „Regina Maria” au rămas profund impresionaţi de prestaţia noastră. Locuitorii oraşului Shaan, localitatea unde a avut loc evenimentul, au savurat din tradiţionalele sarmale, plăcinte, vin, mămăligă şi friptură. A fost cel mai fastuos eveniment organizat de diaspora din Elveţia”, a menţionat pentru TRM.MD, Marie Jomir, preşedintele ONG-ului „Regina Maria”.

 

Reprezentanţa Republicii Moldova pe lângă ONU la Geneva, precum şi conaţionali stabiliţi în Confederaţia Elveţiană s-au arătat receptivi la organizarea acestei serate dedicate Moldovei.
 

Cei aproape o sută de oaspeţi au avut ocazia să guste din vinul produs de oenologul originar din Orhei, Ion Gherciu. Acesta aduce materie primă din Republica Moldova şi îmbuteliază vinul în Elveţia.
 

Reprezentanţii diasporei, prezenţi la eveniment, au purtat cu mândrie costumele naţionale, frumuseţea iilor fiind remarcată de persoanele din ţara gazdă. Deși fondatorii organizației non-profit „Regina Maria” sunt cetățeni moldoveni stabiliți de mult timp în diferite țări din Europa Occidentală, aceștia nu uită de unde au plecat și continuă să promoveze valorile noastre naționale.
 


„Suntem mândri că am avut oportunitatea de a participa la acest eveniment special. Avem deja experienţă de colaborare cu organizaţii internaţionale de dezvoltare şi sperăm că aceasta se va amplifica”, a declarat Ala Turculeţ, vicepreşedintele Asociației „Regina Maria”.
 

Această organizație a fost fondată pe 8 martie 2014, la Geneva, de către un grup de basarabeni. În scurt răstimp, „Regina Maria” a reușit să se implice în mai multe proiecte, precum și să inițieze acțiuni de binefacere proprii. Scopul organizației este emanciparea economică a femeilor, în special a celor de origine străină.
 


Fondatorii organizației „Regina Maria” au planuri mari pentru viitor, dorind să-şi extindă activitatea prin acțiuni educaționale și de sensibilizare în rândul femeilor imigrante, promovând, totodată, valorile noastre naționale în cadrul organizațiilor internaționale.
 

Evenimentul este organizat cu suportul Serviciului de Dezvoltare din Liechtenstein, o fundație privată care implementează ajutorul extern în numele Guvernului Principatului.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam