Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
13 Mai 2014 | 16:37
Impactul liberalizării vizelor pentru moldoveni, subiect discutat la Conferinţa Naţională FAB România
Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova a organizat recent Conferinţa Naţională FAB (Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni) România. La această acţiune, organizată la Craiova, au participat peste 30 de reprezentanţi a 15 centre universitare din România, evenimentul fiind prilejuit de Ziua Independenţei României şi Ziua Europei.
Potrivit organizatorilor, sala de conferințe a Muzeului Olteniei a fost neîncăpătoare, la această acţiune participând reprezentanţi din toate centrele universitare din România. În cadrul evenimentului s-a discutat în special despre impactul liberalizării vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova, în sală fiind prezent Marian Jean Marinescu, raportorul din partea Parlamentului European pentru acest regulament.

„Scopul acestei campanii este să creăm diferite colaborări. Acordarea burselor pentru studenții din Basarabia reprezintă un lucru mai eficient și mult mai mare decât toată armata din Transnistria”, au fost cuvintele  preşedintelui FAB România, Ion Cobâșenco.

Marian Jean Marinescu, raportorul din partea Parlamentului European pentru regulamentul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, le-a spun studenților din Basarabia că meritul acestui proiect îl au chiar ei, cei care trăiesc aici, pentru că au rezistat presiunilor politice. „Meritul liberalizării vizelor este al moldovenilor care au rezistat presiunilor și sunt de admirat pentru acest lucru. Au rezistat într-o alianță foarte greu de ținut, au făcut niște eforturi și progrese mari și așa s-a ajuns la liberalizarea vizelor. Noi, în Parlamentul European, am comprimat cât am putut termenele, profitând și de faptul că nu au fost amendamente depuse. Ceea ce s-a întâmplat este un lucru extrem de pozitiv” a declarat Marian Jean Marinescu în cadrul evenimentului.Ionuț Stroe, şeful delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), i-a îndemnat pe studenții basarabeni să se implice și să susțină menținerea Republicii Moldova pe linia proeuropeană. „Liberalizarea vizelor trebuie să o priviți ca pe un prim pas pentru integrare. Sunt multe beneficii, puteți să călătoriți, să mergeți la studiu, să munciți, puteți merge să vedeți cu ochii voștri ce înseamnă Occidentul” a menționat Ionuț Stroe.

Evenimentul face parte din campania „Adevărata Basarabie”, un proiect mai amplu care se derulează pe parcursul mai multor săptămâni. Campania reprezintă cel mai important proiect al ASB Craiova şi doreşte să creeze noi colaborări între tinerii români de pe ambele maluri ale Prutului.

Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam