Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
14 Aprilie 2016 | 10:29
În acest an România va oferi peste 5500 de burse pentru tinerii din Republica Moldova
Guvernul de la Bucureşti va oferi peste 5500 de burse pentru tinerii din Republica Moldova pentru anul de studii 2016-2017.
În cadrul ședinței de Guvern din 13 aprilie conducerea de la București a decis că pentru tinerii de origine română din Republica Moldova, ţări învecinate sau diaspora sunt alocate în învăţământul preuniversitar 1.800 de locuri (cu bursă şi fără bursă) cu finanţare totală sau parţială din bugetul Ministerului Educaţiei, 3.705 locuri cu finanţare totală sau parţială în învăţământul superior (atât cu bursă, cât şi fără bursă) şi 500 de luni-bursă pentru cadre didactice sau practică studenţi.

Potrivit Guvernului de la București, numărul estimat al absolvenților etnici români din afara graniţelor României creşte semnificativ în anul universitar 2015-2016 comparativ cu anii precedenţi, având în vedere finalizarea ciclului de licenţă de către bursierii statului român provenind din Republica Moldova şi înmatriculaţi ca urmare a ofertelor de şcolarizare din ultimii 3-4 ani.

Pentru cetăţenii străini, conform documentelor bilaterale de cooperare internaţională, sunt alocate în învăţământul preuniversitar 1.800 de locuri cu finanţare totală sau parţială din bugetul Ministerului român al Educaţiei, 3.520 locuri cu finanţare totală sau parţială în învăţământul superior (atât cu bursă, cât şi fără bursă) şi 1.700 de luni-bursă pentru cadre didactice sau practică studenţi.

Amintim că instituţiile de învăţământ de peste Prut, în anul de studii 2015 – 2016, au fost dispuse să primească la studii 5 mii de tineri din Republica Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam