Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Mai 2014 | 11:35
În Italia se sărbătoreşte Săptămâna culturii romane
Asociaţia moldo-italiană „Plai” desfăşoară în oraşul Torino, Italia, Săptămâna Culturii Romane, în cadrul căreia va fi organizată şi cea de a 4-a ediţie a expoziţiei de arte „Cu Iisus în Inimi”. Acţiunile au început duminică, 11 mai.
Preşedintele asociaţiei, Natalia Petica, a menționat că acesta este un eveniment de mare importanţă culturală, la care vor participa pictori din Republica Moldova, România şi Italia. „Este o încrucişare de culturi şi de vârste”, a spus reprezentanta diasporei moldovenești.

În total, sunt expuse peste 100 de picturi cu tentă religioasă. Republica Moldova este reprezentata de către maeştrii Iurie Braşoveanu, Gheorghe Mihailov şi Minodora Eni. Natalia Petica a menţionat că lucrările pictorilor sunt pline de conţinut, culori şi armonie, informează IPN.

Minodora Eni expune icoane, realizate în biser, o tehnica nouă. Preşedintele asociaţiei spune că acestea sunt lucrări de mare valoare artistică, ce ne aduc aminte şi ne ajută să păstram tradiţia şi dragostea de ţară, de neam şi de tot ce e frumos şi sfânt.

Din România participă artiştii plastici Paula Ciobanu Mariuţ, Felicia Burbulea, Liviu Mărgineanu. Aceştia sunt autori ai mai multor expoziţii personale, fiind cunoscuţi şi apreciaţi enorm în Torino şi în România. Paula Ciobanu Mariuţ este şi fondatoarea unei şcoli de pictură la Torino, iar operele ei sunt apreciate de cei mai înalţi critici de artă şi experţi ai Academiei de artă „Santa Rita” din Torino, instituţie din care face parte şi pictoriţa româncă.

Anna Borgarelli şi Francesco Mortellaro sunt doi artişti din Italia. Anna Borgarelli este profesoară şi critic de artă, a fondat şi ea o scoală de pictură în oraşul Alexandria. Are lucrări expuse în Franţa, Olanda, Suedia, SUA, Emiratele Unite etc.

„Această expoziţie este un prilej în plus să fim cu toţii uniţi, să simţim inimile noastre a tuturor cum bat în unison, să vorbim acelaşi grai, să cântăm acelaşi cântec, să jucam aceiaşi horă pe care am purtat-o în inimile noastre până acum, am păstrat-o cu sfinţenie şi azi transmitem aceste valori copiilor noştri”, a spus Natalia Petica.

Expoziţia de Arta „Cu Iisus în Inimi” îşi va încheia lucrările pe 18 mai.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam