Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Mai 2017 | 16:04
„În prim plan femeia” – proiectul care are menirea să susţină femeile migrante
De multe ori imaginea femeii migrante din Republica Moldova este denaturată în societate. Deseori ele sunt stigmatizate de comunitatea din care au plecat, de soţi şi chiar condamnate de copii. Cu atât mai tragic este acest fenomen, cu cât societatea-gazdă nu este neapărat primitoare. Marea majoritate a lor fac munci sub calificările pe care le au, muncesc mai mult de opt ore fără zile de odihnă. Pentru a scoate la lumină problemele pe care le întâmpină femeile migrante atât în ţările gazde, cât şi odată revenite acasă, conaţionala noastră, Aliona Purci, a lansat Proiectul „În prim plan femeia”. Mai multe detalii despre cum a luat naştere proiectul, urmăriţi în cadrul emisiunii „Moldovenii de pretutindeni” de la postul public de televiziune Moldova 1.
Pentru ca imaginea femeii migrante să nu fie denaturată, iar autoritățile să vadă adevărata față a problemelor cu care acestea se confruntă, a luat naștere proiectul „În prim plan femeia”,  desfășurat atât în Italia, cât și în câteva orașe din Republica Moldova. La Milano, de exemplu, a fost organizat seminarul „Imaginea femeii migrante în presa din Republica Moldova și Italia”, care a reunit cetățenii moldoveni, lideri ai asociațiilor migrante și copii lor, tineri moldoveni aflați la studii, precum și reprezentanți ai Consulatului General al Republicii Moldova în Italia.

„Foarte des anume imaginea femeii nu este reflectată la justa-i valoare. Noi, femeile migrante, avem ce spune, dar pentru aceasta trebuie doar să ne deschidem, să comunicăm. Este foarte important să nu avem frică să vorbim”, a declarat inițiatoarea proiectului, Aliona Purci.

Prezent la eveniment, consulul general al Republicii Moldova în Italia, Sergiu Goncearenco, a menționat importanța temei abordate, referindu-se și la unele date statistice privind cetățenii moldoveni din Italia.

„Conform datelor Ministerului Muncii din Italia, la 1 ianuarie 2016, pe teritoriul italian oficial cu permis de ședere sunt 141.306 cetățeni ai Republicii Moldova, dintre care 70 la sută sunt femei”, a  declarat Sergiu Goncearenco.  

Președintele Asociației Femeilor Românce din Italia, Silvia Dumitrache, s-a referit în discursul său la importanța responsabilității civice a unei reacții din partea asociațiilor de migranți în cazurile de mediatizare eronată sau inadecvată a unor teme legate de femeile migrante.

„Cunosc o persoană care era în Sicilia și care ani de zile a fost izolată, fără a ști măcar despre faptul că România intrase în Uniunea Europeană. Astea sunt realități despre care mass-media nu vrea să vorbească. Așa se face și că noi suntem dezbinați. Tot așa se face că sunt anumite stereotipuri, cum ar fi că nu ești o mamă bună, că ți-ai abandonat copiii, infiltrate și gestionate anume pentru ca să nu fim o națiune, să fim o populație. Toate astea pentru că atunci când nu avem o conștiință, ori o anumită identitate suntem mai ușor de manipulat”, a declarat Silvia Dumitrache.

Totodată, discuțiile au vizat modul în care în presa din Italia de multe ori persistă prejudecăți,  stereotipuri, clișee în raport cu femeile migrante.

Al doilea seminar din cadrul proiectului a avut loc în orașul Padova din Italia. La seminar au venit mai mulți cetățeni moldoveni, lideri ai asociațiilor de migranți, stabiliți cu traiul în orașele italiene. A doua etapă a proiectului „În prim plan femeia” a continuat prin organizarea unor consultări publice cu femeile revenite din migrație cu genericul „Imaginea femeii în mass-media din republica Moldova și Italia”. Întrunirile s-au desfășurat la Cahul și la Soroca.

„Discuțiile la nivel oficial dintre Republica Moldova și Italia au for tergiversate de-a lungul a cinci-șase ani. Și pentru că în Italia se atesta o creștere tot mai mare a  numărului cetățenilor moldoveni, a crescut și interesul Italiei și a autorităților italiene față de cetățenii acestei țări. Deja stringența era mult mai mare”, a declarat Ecaterina Deleu.

La evenimentele de la Cahul și de la Soroca, la fel ca și în cadrul seminarelor din Italia, au avut loc expoziții de carte ale autorilor migranți și sesiuni de postere cu genericul „Comunitatea cetățenilor moldoveni din Italia – prezentare statistică”.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam