Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
29 Aprilie 2014 | 11:29
În prima zi a ridicării vizelor, zeci de moldoveni din Grecia şi-au revăzut rudele
Premierul Iurie Leancă s-a întâlnit cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti, şeful Guvernului a ţinut personal să le dea vestea liberalizării regimului de vize moldovenilor stabiliţi cu traiul în Grecia.
„Abolirea vizelor este o victorie de care vor beneficia toți cetățenii țării. Ne-am convins chiar astăzi de avantajele noului regim de călătorie. Concetățenii noștri se vor putea reuni mult mai des şi moldovenii din diasporă vor putea reveni mai uşor acasă” a menționat Iurie Leancă la Atena.

Beneficiile liberalizării regimului de vize a fost testat de câteva rude ale moldovenilor stabiliţi la Atena, care au însoţit delegaţia oficială condusă de premierul Iurie Leancă. Este şi cazul Iraidei Burlea, care după mai bine de cinci ani şi-a revăzut cele două fiice şi nepotul.

Dumitru Panaghin are o istorie similară. Deşi, de mai mulţi ani fiica lui locuieşte în Grecia, abia pe 28 aprilie a reuşit să o viziteze pentru prima dată.
Potrivit unui comunicat de presă, premierul a mai subliniat că anularea vizelor va contribui la stabilirea noilor contacte umane și de afaceri, la intensificarea schimburilor culturale și educaționale - toate cu un efect pozitiv major pentru nivelul bunăstarii cetăţenilor Republicii Moldova.

La rândul lor, moldovenii aflaţi în Grecia au salutat decizia instituțiilor europene de  anulare a vizelor de călătorie în spaţiul european și a îndemnat Guvernul să continue agenda de integrare europeană.

Premierul Iurie Leancă a vorbit şi despre acţiunile Guvernului destinate cetăţenilor moldoveni din diasporă. „Vom promova educația în limba maternă, în special, pentru copiii cetățenilor noștri din străinătate. Ne propunem să intensificăm cooperarea cu diaspora în scopul atragerii investiţiilor, experienţei şi bunelor practici, pe care le-au obținut cetăţenii noştri în afară”. De asemenea, Iurie Leancă a declarat că în acest an, vor fi organizate în premieră, în luna august, Zilele Diasporei, iar în octombrie, Forumul Economic al Diasporei.

Grecia se numără printre primele state în care au emigrat moldovenii. Potrivit unor date, aici muncesc peste 30 mii de moldoveni.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam