Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 August 2014 | 10:52
În Republica Moldova au loc în premieră Zilele Diasporei
Între 28 şi 30 august, în premieră pentru Republica Moldova, au loc Zilele Diasporei. Cu această ocazie, în mai multe localităţi din ţară sunt organizate diverse acţiuni.
Programul zilei de astăzi prevede întâlniri ale cetăţenilor stabiliţi peste hotare cu prim-ministrul Iurie Leancă și miniștrii. Astfel, moldovenii din diasporă vor avea posibilitatea să interacționeze cu funcționari publici de rang înalt și să le comunice direct despre problemele cu care se confruntă mai ales atunci când revin în țară. În acest context, peste 20 de instituții publice vor fi deschise pentru cetățeni, pe 28 august.

Pe parcursul primei zile vor mai avea loc ateliere instructive pentru reprezentanții asociațiilor diasporei, pe temele: “Consolidarea echipei și aspectele de comunicare” , „Limba română pentru diasporă”, „Traficul de ființe umane”, Atelierul informativ „ODIMM”, „Costumul tradițional – marcă a identității naționale”, „MAKE THE DIFFERENCE”.

Tot astăzi va avea loc şi proiecția filmului documentar „Te iubesc, Ion și Doina”, un eveniment special în cadrul Zilelor Diasporei. Regia filmului aparține Leontinei Vatamanu, director artistic al OWH TV Studio. Documentarul redă pagini de istorie din viața regretaților artiști basarabeni, dar și secvențe din prezent, când existența lor continuă prin arta și creația care i-a consacrat.

La 29 august va avea loc Seminarul de politici publice „Diaspora economică pentru Moldova”, unde vor fi prezentate 11 politici publice în domeniile finanțe, pensii și infrastructură, elaborate de reprezentanți din diasporă, împreună cu funcționari publici din Republica Moldova, care vor fi implementate de Guvern - un exercițiu în premieră pentru Republica Moldova.

Organizarea Zilelor Diasporei în Republica Moldova are drept scop promovarea dialogului cultural, turistic, economic la nivel de diasporă - țară / țară - diasporă, mobilizarea asociațiilor diasporei și a societății civile pentru ca, prin acțiuni comune, să contribuie la dezvoltarea durabilă și promovarea țării pe plan internațional, inclusiv a turismului în Republica Moldova, precum și schimbarea anumitor stereotipuri cu privire la țara de origine.

Conform unei hotărâri de Guvern, Zilele Diasporei vor fi organizate în fiecare an în Republica Moldova.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam