Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
29 Septembrie 2014 | 15:38
În Rusia se vor scumpi patentele de muncă pentru migranţi
De la 1 ianuarie 2015 costul unei patente de muncă în Rusia se va mări de două ori, migranţii din ţările fără regim de viză vor putea munci în baza patentelor de două tipuri. Despre aceasta a comunicat preşedintele Congresului Diasporelor Moldoveneşti (CDM) de la Moscova, Alexandr Kalinin.
Astfel, dacă propunerile de modificări legislative vor intra în vigoare, migranții care muncesc în baza patentei, inclusiv cetățenii moldoveni, vor fi nevoiți să achite 3000 de ruble lunar în loc de 1216 ruble.

După cum afirmă Alexandr Kalinin, de la începutul anului 2015, cetățenii Republicii Moldova, care își vor perfecta în regiunea Moscovei patenta, cu dreptul  de a munci la o persoană fizică,  vor achita taxa lunară de 3 mii de ruble, iar dacă își vor perfecta actul pentru a munci la o persoană juridică - 5 mii de ruble.

Kalinin consideră, ca  aceste taxe  sunt foarte mari,  chiar și pentru migranții care lucrează în orașul Moscova.  Potrivit acestuia, creșterea taxelor lunare pentru achiziționarea patentei de muncă ar trebui să se stabilească în funcție de nivelul inflației.

„În cazul în care migranții totuși vor fi obligați să plătească suma de 3 mii de ruble (pentru dreptul de muncă la persoanele  fizice) și 5 mii de ruble (la persoanele juridice), este necesar să fie calculată, din sumele fixate de autorități,  cota de asigurare cu pensii, procentul defalcărilor în sistemul social. Problema este că, până în prezent, nicăieri în lege nu se specifică dacă li se stabilește , ori nu, migranților, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii , ce procent din această sumă va fi transferat în fondul de pensii”, a specificat Kalinin.

Datele Congresului Diasporelor Moldovenești arată că în 2013 taxa lunară pentru patentă era de 1000 de ruble, în 2014 - 1216 ruble, iar în 2015 poate ajunge la 3000 de ruble lunar. Cu toate acestea, spune Alexandr Kalinin, cererea pentru aceste acte e în continuă creștere.

Menționăm că prețul patentei va varia în funcție de „cerințele unui subiect concret al Federației”. Despre aceasta a spus președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, încă în luna decembrie a anului trecut în adresarea sa către Adunarea Federală a Rusiei.

Președintele Congresului Diasporelor Moldovenești, Alexandr Kalinin, este convins că această abordare va stimula economia rusească, dar și pe muncitorii străini, care nu doresc să fie implicați în schemele coruptibile inclusiv cu perfectarea permisului de muncă la persoanele juridice, se spune într-un comunicat al CDM.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam