Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
29 Decembrie 2015 | 14:35
În Ucraina a fost lansat un post de radio care emite 24 de ore în limba română
Începând din această lună, comunităţile româneşti din Ucraina au la dispoziţie un post de radio care emite în limba română, relatează Radio Moldova Actualităţi. Radio Cernăuţi este rezultatul unui proiect conceput de Liga Tineretului Român „Junimea” din regiune, sprijinită de Guvernul României, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Postul, difuzat online, cuprinde emisiuni la diverse teme. În mare parte, totuși, postul difuzează muzică românească.

„Inițial a fost creat un site de știri, ca mai apoi, în cadrul acestuia să fie plasat postul online Radio Cernăuți. Proiectul a fost realizat cu susținerea financiară a Departamentului Politici pentru Relații cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului  Afacerilor Externe al României. Am depus cererea de finanțare la începutul anului 2015, apoi această cerere a fost aprobată. Vom încerca, pe măsura posibilităților, să implicăm cât mai mulți voluntari din Cernăuți, din Republica Moldova, din România, cu scopul îmbunătățirii calității emisiunilor”, a declarat Efim Gherman, unul dintre coautorii acestui proiect.

„Postul de radio are misiunea de a-i apropia pe cei rămași acasă și cei plecați peste hotare, de aceea s-a pus accentul pe muzica, tradițiile și obiceiurile românești. Nu a trecut nici o lună de când am lansat acest post de radio, dar avem ascultători și suntem căutați și asta ne bucură. Acest început a fost greu, însă roadele muncii deja se văd și vom merge mai departe. Ne dorim foarte mult ca acest post să fie recepționat și în satele românești din nordul Bucovinei. Poate, în perspectivică, vom căuta să găsim și o frecvență astfel încât emisiunile acestui post să poată fi recepționate și prin unde, la aparatele de radio”, a explicat președintele Ligii Tineretului Român „Junimea” și coautorul proiectului, Vitalie Zâgrea.

În marea majoritate subiectele emisiunilor, care sunt realizate de voluntari, cuprind doar regiunea Cernăuți. Însă, în perspectivă, jurnaliștii își propun să scoată din umbră regiunile Transcarpatia  și Odesa, pentru că și acolo există comunități de români.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam