Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Decembrie 2014 | 16:05
Instituţii speciale pentru copiii moldoveni din Rusia
Copiii migranţilor din Federaţia Rusă ar putea studia limba rusă în instituţii speciale. Iniţiativa a fost înaintată către Ministerul rus al Educaţiei, care, la rândul său, propune o alternativă: instruirea cadrelor didactice care vor lucra cu copiii care nu cunosc limba rusă. Potrivit Serviciului Federal de Migraţie, în Rusia locuiesc circa 51 de mii de copii moldoveni, informează kommersant.ru.
Potrivit presei ruse, experți în domeniu susțin că în prezent majoritatea elevilor, părinții cărora muncesc în Rusia, cu greu însușesc curriculumul școlii medii. Inițiativa vizează circa o jumătate de milion de copii de vârstă școlară.

Participanții la discuție au accentuat că școlile rusești tot mai des se confruntă cu problema necunoașterii limbii ruse de copiii părinții cărora sunt migranți sau refugiați din țările unde limba rusă nu este utilizată în viața de zi cu zi. Spre deosebire de instituțiile de învățământ superior în școli nu există cerințe speciale pentru nivelul de cunoaștere a limbii ruse din acest motiv „nevorbitori” există și în clasele liceale.

Ministerul rus de resort propune instruirea cadrelor didactice pentru acești elevi, dar nu crearea instituțiilor speciale.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam