Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 Noiembrie 2014 | 17:05
Interpreţi din Moldova au concertat pentru moldoveni din Chicago, Toronto şi Montreal
În trei oraşe nord-americane a fost organizat, în premieră, un turneu al artiştilor Nicolae Glib şi fii săi, Isidor şi Viorel, şi interpretul Cristi Aldea-Teodorovici. Evenimentul a întrunit mai multe sute de conaţionali stabiliţi în Statele Unite ale Americii şi Canada.
Startul concertelor a fost dat în orașul Chicago, unde au venit moldoveni din diferite regiuni ale SUA, pentru a cânta împreună cu interpretul Cristofor Aldea-Teodorovici piesele legendare ale părinților lui, pentru a dansa sârbe și hore pe melodiile interpretate de soliștii de muzică populară, Nicolae și Isidor Glib. Remarcăm faptul că maestrul Nicolae Glib a cântat, în premieră,  împreună cu ambii feciori, Isidor și Viorel, ultimul fiind stabilit cu traiul în SUA. La acest eveniment cultural au venit de două ori mai mulți moldoveni decât erau așteptați inițial. Printre aceștia s-au numărat și cetățeni români, admiratori ai frumoaselor melodii interpretate de artiștii din Republica Moldova.

La spectacol au fost prezenți ambasadorul Moldovei în SUA, Igor Munteanu, consulul onorific al Republicii Moldova la Chicago, Dorel Nasui.
Și la concertul de la Toronto, Canada, artiștii au reușit să organizeze o seară de neuitat, cu multă voie bună și alinare sufletească. Publicul a fredonat împreună cu artiștii melodiile cunoscute, în același timp, având rara posibilitate de a dansa în Canada o horă tradițională.

La Montreal, evenimentul a fost organizat cu prilejul aniversării celor cinci ani de activitate a Asociației ”Comunitatea Moldovenilor din Québec” (CMQ). Președintele organizației, Ala Mândâcanu, a mulțumit  Biroului pentru Relații cu Diaspora și Ambasadei Republicii Moldova în Canada pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului. „Comunitatea noastră va participa masiv la alegerile din 30 noiembrie pentru a susține cursul european al Republicii Moldova”, a declarat Ala Mândâcanu.

Ambasadorul Republicii în Canada, Ala Beleavschi, a adus felicitări comunității din Quebec și a îndemnat cetățenii Republicii Moldova stabiliți la Montreal să fie activi la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Și la Montreal, Cristi Aldea Teodorovici a fost întâmpinat cu o furtună de aplauze de cele câteva sute de spectatori, care au cântat împreună cu el toate piesele, aplaudând minute în șir.

Melodiile lui Nicolae și Isidor Glib au ridicat în picioare toată sala și i-au încins pe toți în hore și sârbe. A mai evoluat la Montreal și orchestra ”Rapsodia română” condusă de Nicolae Mărgineanu, stabilit în Canada de mai mulți ani.

La evenimentul de la Montreal au fost prezenți, de asemenea, viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Iulian Groza. Victor Socaciu, consulul General al României la Montreal, Helen Fotopulos, membru al delegației oficiale OSCE la alegerile din Republica Moldova, membri ai asociațiilor culturale de limba română din Montreal.

Inițiativa aparține Biroului pentru relații cu diaspora (BRD) și a fost realizată în colaborare cu asociațiile ”Comunitatea Moldovenilor din Québec”, ”Moldova Canada Link”, ”Asociația Moldovenilor din Chicago” și cu susținerea Ambasadelor Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii și Canada.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam