Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Aprilie 2014 | 14:25
Discuţii privind protecţia socială a migranţilor moldoveni, purtate la Roma
Încheierea acordurilor moldo-italiene privind protecţia socială, migraţia personalului medical, recunoaşterea titlurilor de studii şi a calificărilor profesionale, sunt câteva dintre subiectele discutate de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, în cadrul vizitei sale la Roma.
Șefa diplomației de la Chișinău a avut miercuri întrevederi cu ministrul italian al Muncii şi Politicilor Sociale, Giuliano Poletti, cu preşedintele Comisiei Afaceri Externe şi Comunitare a Camerei Deputaţilor, Fabrizio Chicchitto, şi cu preşedintele Comisiei Afaceri Externe şi Emigraţie a Senatului, Pier Ferdinando Casini.

Natalia Gherman a adus mulţumiri autorităţilor italiene pentru politicile active promovate în vederea integrării cetăţenilor moldoveni în piaţa muncii şi în societatea italiană. În context, a fost exprimată disponibilitatea părţii moldoveneşti de a găzdui în viitorul apropiat, la Chişinău, delegaţiile experţilor italieni în vederea demarării negocierilor asupra unor noi acorduri.

În acelaşi timp, şefa diplomaţiei de la Chişinău a solicitat aplicarea eficientă a Acordului în domeniul migraţiei de muncă şi a proiectelor realizate în baza acestuia, care prevăd formarea şi încadrarea în câmpul muncii în Italia a peste 500 de cetăţeni moldoveni, în diverse domenii sectoriale.

La rândul său, ministrul italian al Muncii şi Politicilor Sociale, Giuliano Poletti, a apreciat calitatea şi contribuţia valoroasă a comunităţii moldoveneşti din Italia la dezvoltarea economiei italiene şi a relaţiilor dintre cele două ţări. Oficialul  a confirmat disponibilitatea părţii italiene de a organiza o reuniune tehnică la nivel de experţi, cu scopul confruntării legislaţiilor naţionale în vederea ulterioarei negocieri a acordului privind protecţia socială.

În cadrul întrevederilor la Camera Deputaţilor şi Senat, ministrul Natalia Gherman a făcut referire la necesitatea impulsionării relaţiilor interparlamentare moldo-italiene, prin efectuarea unui schimb de vizite la nivelul preşedinţilor de Parlament şi al comisiilor de profil.

Totodată, în contextul apropiatei semnări a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, şefa diplomaţiei de la Chişinău a solicitat celor doi preşedinţi de comisii susținere în vederea ratificării neîntârziate a acestuia de către Parlamentul Italian.

În cadrul vizitei de lucru la Roma, ministrul Natalia Gherman a avut și o întâlnire cu preşedinţii asociaţiilor diasporei moldoveneşti din Italia, în timpul căreia a prezentat priorităţile politicii interne şi externe a Guvernului şi a răspuns la întrebările participanţilor.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam