Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Mai 2017 | 08:20
Ion Sireţeanu – moldoveanul care cucereşte domeniul IT din SUA
A plecat din Republica Moldova la doar nouă ani. De-a lungul celor circa 16 ani de când se află în Statele Unite ale Americii multe s-au schimbat, însă pasiunea faţă de calculatoare şi tot ceea ce înseamnă tehnologii informaţionale (IT) au rămas. Chiar dacă planurile de a reveni vreodată acasă sunt încă îndepărtate, tânărul moldovean recunoaşte, şi-ar dori să poată colabora cu tinerii din Republica Moldova pasionaţi de aceleaşi domeniu – IT. Cum este să lucrezi într-o companie IT renumită din SUA, ce implică acest lucru, dar şi ce planuri de viitor are tânărul moldovean, aflaşi din emisiunea „Moldovenii de pretutindeni” de la postul public de televiziune Moldova 1.
Ion Sirețeanu are 25 de ani și a plecat din Republica Moldova împreună cu familia când avea doar nouă ani. A absolvit Colegiul de Tehnologii Informaționale din Massachusetts, SUA, ca astăzi să lucreze la o companie din Connecticut în cadrul căreia dezvoltă softuri. Consideră că domeniul IT nu presupune prea mari investiții dacă ești creativ și ai o echipă bună de oameni care pot dezvolta proiecte digitale sau aplicații telefonice. Pe viitor și-ar dori ca să poată lucra de la distanță și cu specialiști din Republica Moldova.

„În acest domeniu nu ai nevoie atât de resurse mari, cât de oameni care își doresc cu adevărat să lucreze”, a declarat tânărul moldovean.

Pentru a ajunge o persoană de succes, știe că trebuie să lucreze încă mult timp. Dedică săptămâni întregi pentru a dezvolta aplicații telefonice, rețele și unele lucruri pe care le învață din mers. E ca și cum ai cunoaște o limbă, doar că nu ești într-atât de talentat ca să o și poți cânta, consideră Ion.

În ceea ce privește planurile de a reveni vreodată acasă, acestea sunt destul de îndepărtate. Aici identitatea lui Nelu s-a schimbat, vorbește cu dificultate limba română, chiar dacă părinții se exprimă în familie în limba natală. Știe nevoile de acasă și crede că Republica Moldova are un drum de parcurs până a deveni o țară dezvoltată.

„Părinții mereu mă întreabă dacă mi-aș dori să revin în Republica Moldova. Nu cred că o să o mai fac. Niciodată nu mi-au plăcut cum merg lucrurile acolo, în condițiile în care este foarte greu să dobândești ceva, iar atunci când îți reușește, nu simți nici un ajutor din partea nimănui, nici măcar din partea statului. Ba din contra, marea majoritate îți pun diverse piedici, pentru a reveni de acolo de unde ai început – de la nimic”, a mai spus Ion Sirețeanu.  

Un lucru curios care vorbește despre tranziția Republicii Moldova de la un stat sovietic la unul independent este și diferența de vârstă dintre cei doi frați. În timp ce Nelu este pasionat de calculatoare și servicii IT, fratele său mai mare repară motociclete de epocă, ca mai apoi să le vândă.  Chiar dacă sunt diferiți, ambii frați au preluat ambițiile de antreprenor de la tatăl lor, care a urmat un singur scop – să le ofere copiilor săi cele mai bune condiții de autodezvoltare și libertate.

Din anul 2006 cei mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova au ales să locuiască în Statele Unite ale Americii. În fiecare an, circa șapte mii de moldoveni pleacă cu domiciliul permanent în străinătate, inclusiv 600 în SUA, 200 în Germania, 200 în Israel, arată datele statistice ale Ministerului Dezvoltării Informaționale.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam