Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
21 Decembrie 2017 | 20:02
Italia în picturile unui artist plastic moldovean
Multă lumină şi căldură conţin cele 90 de peisaje, etalate la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”, semnate de pictorul Anatol Vlas, stabilit cu traiul de 16 ani în Italia. Artistul a revenit acasă cu prima expoziţie personală, intitulată ,,În fugă după Lumină”. Autorul a mărturisit ca prin intermediul acestor lucrări doreşte să comunice direct cu colegii de breaslă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
„Expoziția de astăzi este prima mea expoziție personală în Republica Moldova. Lucrările sunt din perioada 2004-2017. Inițial, când am plecat peste hotare, vreo doi ani nu am avut posibilitate să pictez. Pe urmă, încet-încet am început să particip la expoziții de grup. Am pictat mai mult peisaj, datorită peisajului am avut posibilitatea să meditez”, mărturisește artistul plastic Anatol Vlas.

Primii vizitatori au simţit din prima clipă  vibraţia acestor pânze. Unele din peisaje  surprind imagini şi  de la Chişinău. Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), Dumitru Bolboceanu, spune că lucrările expuse bucură privirea.

„Peisajul italian și soarele italian, coloritul italian sunt dominante în lucrările lui Anatol Vlas. Spre deosebire de mulți artiști, care au încercat să picteze Italia, vorbesc de artiștii basarabeni, lui Anatol Vlas acest lucru i-a reușit cel mai bine. Dacă ne uităm atent la lucrările lui, nu vedem în spate un pictor basarabean, vedem un italian. Este un artist tânăr care iubește natura și vine să ne bucure cu această viziune a lui”, a declarat Dumitru Bolboceanu, președintele UAP.

Anatol Vlas este originar din Ialpujeni, raionul Cimişlia. Artistul a participat la mai multe expoziţiile în Italia. Participă permanent la concursurile de pictură ,,Plein Air Estemporanea''  ce se organizează de 2 - 3 pe an în oraşele din Italia.  Expoziţia ,,În fugă după  Lumină”' va fi deschisă  timp de 18 zile la Centrul  Expozițional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău.
Postat de: Cornelia Stefoglu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam