Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
29 Aprilie 2014 | 16:33
Iulian Groza: Moldova va participa activ în cadrul Coaliţiei privind Libertatea în Spaţiul Virtual
O delegaţie a Republicii Moldova participă în perioada 28-29 aprilie la cea de-a patra ediţie a conferinţei anuale a Coaliţiei privind Libertatea în Spaţiul Virtual/Freedom Online Coalition (FOC) de la Tallinn, Estonia. Chişinăul participă pentru prima dată la acest eveniment în calitate de membru şi este reprezentat de către viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza.
În intervenția sa, oficialul moldovean a salutat aderarea Republicii Moldova la FOC (în ianuarie 2014) și a calificat acest lucru drept o încurajare a devotamentului țării în promovarea libertății online și de salvgardare a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, atât online cât și offline. În context, au fost punctate evoluțiile în domeniu, inclusiv digitalizarea serviciilor, infrastructura Internetului, inclusiv dezvoltarea surselor de informare și accesul integral la acestea prin Internet.

„Republica Moldova are o opțiune europeană clară și ireversibilă, care presupune respectul democrației, statului de drept și libertății. În calitate de membru al FOC, Republica Moldova va participa activ în promovarea valorilor Coaliției. Moldova pledează  pentru coordonarea și asigurarea dialogului continuu privind Internetul și drepturile omului între state și forurile internaționale, inclusiv ONU, Consiliul Europei, OSCE, UE, organizații ale societății civile, sectorului privat și mass-media. O asemenea abordare aduce eficiență și rezultate consolidate“, a menționat în discursul său viceministrul Groza.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, la sfârșitul reuniunii ministeriale de la Tallinn, au fost aprobate recomandările pentru libertatea în spațiul virtual, elaborate în cadrul Conferinței FOC. Tot în cadrul conferinţei anuale a Coaliției privind Libertatea în Spaţiul Virtual a fost organizată o sesiunea dedicată Parteneriatului Estic, la care a participat viceministrul Iulian Groza și reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam