Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
01 Septembrie 2014 | 17:15
Iurie Leancă: Diaspora ar putea contribui la depăşirea problemelor Moldovei
Peste 145 de delegaţi din 28 de ţări s-au întrunit la ediţia a VI-a a Congresului Diasporei, care se desfăşoară la Chişinău, în perioada 1-3 septembrie 2014. În cadrul evenimentului, premierul Iurie Leancă a menţionat că propunerile cu care vin moldovenii din afara ţării ar putea contribui la depăşirea problemelor cu care se confruntă Republica Moldova.
Premierul a opinat, la inaugurarea Congresului, că atât evenimentele desfăşurate în cadrul Zilelor Diasporei, organizate în premieră în Republica Moldova la finele lunii august, cât şi Congresul Diasporei reprezintă platforme perfecte de comunicare şi interacţiune dintre Guvern şi Diasporă şi sunt de natură să contribuie esenţial la solidarizarea societăţii şi asigurarea unei dezvoltări durabile a ţării noastre.

În acest sens, şeful Guvernului de la Chişinău a apreciat înalt contribuţia concetăţenilor noştri de peste hotare la dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova, subliniind în mod special necesitatea preluării experienţei acumulate de ei în ţările dezvoltate. Prim-ministrul a îndemnat delegaţii Congresului să mobilizeze concetăţenii din ţările de reşedinţă la o participare activă în viaţa social-politică din Republica Moldova, dar şi să investească în economia ţării noastre.

Iurie Leancă a mai menţionat că Executivul depune eforturi pentru a ajuta concetăţenii noştri stabiliţi în alte ţări. „În fiecare minister am desemnat câte un viceministru responsabil de relaţii cu diaspora, care are menirea de a susţine eforturile Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, care în colaborare cu toate ministerele şi cu Parlamentul, elaborează propuneri pentru a avea soluţii de sistem şi nu doar pe cazuri individuale”, a precizat Prim-ministrul. 

La Congresul Diasporei, ediţia 2014, participă lideri ai asociaţiilor, reprezentanţi ai grupurilor de iniţiativă ale diasporei, delegaţi independenţi, responsabili ai organizaţiilor internaţionale. La Congres sunt prezenţi şi conaţionali din Canada,  Grecia, Austria, Belgia, Ucraina, Estonia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania, Elveţia, Republica Moldova, Lituania, SUA, Bulgaria, Suedia, Ungaria, Danemarca, Cehia, Kazahstan, Olanda, Letonia, Turcia.
 
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam