Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
25 August 2014 | 15:55
Iurie Leancă s-a lansat în horă cu copiii din cadrul programului DOR
Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întâlnire neformală cu participanţii din acest an, la tabăra DOR. Copiii s-au întrecut să adreseze întrebări premierului şi au simulat o şedinţă a Legislativului, cu 101 participanţi, care pe rând au ieşit la microfon.
Potrivit unui comunicat de presă, cele mai multe întrebări au vizat situaţia moldovenilor plecaţi în străinătate şi avantajele ce i-ar putea reîntoarce acasă. În acest context, Iurie Leancă a precizat că Executivul îşi intensifică forţele pentru a reduce birocraţia și pentru a oferi oamenilor şcoli, grădiniţe, spitale și drumuri bune, dar şi locuri de muncă bine plătite.

Copiii s-au arătat interesați de viața personală a premierului, de exemplu, cum Iurie Leancă reușește că îmbine familia cu munca. „Reuşesc sâmbetele și duminicile, dar și serile. Important este că dimineţile merg cu plăcere la serviciu, iar serile revin cu plăcere acasă, în familie”, a spus Iurie Leancă.„Am locuit trei ani în SUA, doi ani la Haga, am avut ocazii să rămân, dar acasă mă simt cel mai bine. Eu simt că în trei-patru ani realităţile vor fi altele aici, la noi acasă, calitatea vieţii va fi alta”, a precizat șeful Cabinetului de miniștri.

La final, șeful Executivului a fost invitat să danseze hora DOR, o tradiție matinală în cadrul acestei tabere, dar nu înainte de a face poze.

„Mă bucur că această inițiativă, lansată acum un an de colegii de la Biroul Relații cu Diaspora, are continuitate, iar numărul participanților a crescut de patru ori. La fel, pentru prima dată la tabăra DOR participă copii care locuiesc în Moldova și cred că este o idee excelentă. Sunt convins că interacțiunea cu semenii din Moldova vă va ajuta pe voi, copiii concetățenilor noștri din cele mai îndepărtate țări, să cunoașteți mai bine baștina părinților voștri”, a spus șeful Executivului.Săptămâna trecută, Biroul pentru relații cu diaspora (BRD) a lansat cea de-a doua ediție a taberei de vară DOR, destinată copiilor din diasporă. În acest an, tabăra și-a deschis ușile pentru 101 copii din 13 țări: Franța, Italia, Portugalia, Grecia, România, Irlanda, Kazahstan, Canada, Spania, Ucraina, Marea Britanie, Irlanda și Republica Moldova.

Programul DOR – Diasporă. Origini. Reveniri – este o inițiativă a Guvernului de la Chișinău și este realizat de BRD, începând cu anul 2013.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam