Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 August 2014 | 14:18
Iurie Leancă: Zilele Diasporei vor consolida relaţia dintre Guvern şi conaţionali
Zilele Diasporei sunt menite să consolideze relaţia şi să faciliteze comunicarea dintre Guvern şi diasporă, dar şi să mobilizeze asociaţiile diasporei pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. Declaraţia aparţine premierului şi a fost făcută la inaugurarea Zilelor Diasporei.
Premierul a subliniat importanţa implicării conaţionalilor noştri de peste hotare în viaţa social-economică a țării. Unul dintre obiectivele Zilelor Diasporei este preluarea experienţei acumulate în ţările dezvoltate, pentru modernizarea Republicii Moldova. „Îmi doresc ca această interacţiune între Guvern şi diasporă, care va fi una foarte intensă în următoarele zile, să fie cu mult folos pentru societatea noastră, pentru ţară în ansamblu şi pentru fiecare cetăţean”, a spus Prim-ministrul.

După inaugurarea Zilelor Diasporei a urmat o discuţie de mai bine de două ore a Prim-ministrului cu reprezentanții diasporei moldoveneşti, la care au participat peste 50 de conaţionali din diverse ţări, inclusiv Italia, Canada, Portugalia, Rusia, Irlanda, Franța etc.

Subiectele abordate au vizat programele guvernamentale de susţinere a diasporei, dezvoltarea centrelor culturale şi educaţionale moldoveneşti în diferite ţări, activitatea reprezentanţelor diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova peste hotare, dar şi evoluţia situaţiei regionale, în contextul evenimentelor din Ucraina.   
 
În perioada 28-30 august, la Chișinău au loc Zilele Diasporei. În cadrul acestora instituţiile subordonate Executivului au organizat comunicări cu reprezentanţii diasporei pentru a răspunde la întrebări, dar şi pentru a găsi soluții la problemele existente.

Guvernul îşi propune să organizeze Zilele Diasporei în fiecare an, la sfârşitul lunii august, la nivel naţional şi local.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam