Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
19 Mai 2015 | 11:05
Judecători din Moldova au făcut un schimb de experienţă cu colegii din Olanda
Un grup de judecători din Republica Moldova au vizitat Regatul Ţărilor de Jos, în cadrul unui program de cooperare moldo - olandeză în domeniul judiciar. Delegaţia moldovenească a fost compusă din reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, Curţii Supreme de Justiţie, Curţilor de Apel Chişinău şi Bălţi, judecătoriilor din Chişinău, Cahul şi Ungheni.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, scopul vizitei a fost de a face cunoștință cu sistemul judecătoresc olandez, practicile căruia ar putea fi implementate în Moldova.

Pe parcursul vizitei, magistrații din Moldova au avut întrevederi cu judecători de la Curtea de Apel și judecătoria de circumscripție din Haga, Consiliul Judiciar al Olandei, Ministerul Afacerilor Externe și Curtea Supremă a Regatului Țărilor de Jos.

În cadrul întrevederilor au fost discutate subiecte cu privire la practica olandeză în recrutarea, selecția și desemnarea judecătorilor, procesul de inovare a instanțelor de judecată, măsurile disciplinare aplicate judecătorilor din Olanda, sistemul de asigurare a calității actului judiciar, managementul timpului și al volumului de lucru al judecătorilor și funcționarea operațională a instanțelor de judecată din Regatul Țărilor de Jos, precum și importanța statului de drept în politica externă olandeză.

Delegația moldovenească a vizitat și ambasada Republicii Moldova la Haga. Ambasadorul Moldovei în Regatul Țărilor de Jos, Emilian Brenici, a familiarizat magistrații cu activitatea misiunii diplomatice în domeniul promovării cooperării bilaterale moldo - olandeze în domeniul justiției și statului de drept.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam