Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 Ianuarie 2015 | 10:23
Jurnaliştii din Republica Moldova şi România, reuniţi la Bucureşti
Peste 70 de jurnalişti din Republica Moldova şi România s-au regăsit la masa dezbaterilor la Bucureşti, în cadrul unui eveniment dedicat în exclusivitate lor. La prima ediţie a Reuniunii jurnaliştilor Români din Republica Moldova, discuţiile au vizat trei teme centrale: „Republica Moldova şi România: valori şi interese comune", „Presa şi puterea. Presa de investigaţie" şi „Presă şi identitate: spaţiu informaţional comun", transmite Romanian Global News.
În prima zi a reuniunii, jurnaliștii din Republica Moldova au putut vizita mai multe redacții din presa centrală, de stat sau private: TVR, Radio România, Europa FM, Adevărul, Digi TV, Hotnews și Realitatea TV. Gazdele le-au împărtășit acestora modalități de lucru în mass-media din România, aspecte de politică editorială și nu în ultimul rând, problematica eticii profesionale și codul de conduită profesională.

Potrivit sursei – citate, câteva zile au fost dedicate unor ample dezbateri și workshop-uri, în cadrul cărora participanții la eveniment au accentuat că este nevoie de o mai mare prezență a instituțiilor media de limba română peste Prut și că situația geopolitică din regiune indică o formă de agresiune informațională care atentează la valorile românești. În acest context, reprezentanții mass-media au identificat o serie de soluții care să prevină astfel de probleme și să contribuie la consolidarea unui spațiu informațional comun între cele două maluri ale Prutului.

Reflectarea reciprocă a subiectelor de presă între București și Chișinău, dominația de către instituțiile de media rusești pe piața de profil din Republica Moldova, probleme de conduită și etică profesională privind eliminarea stereotipurilor și a prejudecăților care circulă între cele două maluri de Prut sunt alte subiecte care au generat dezbateri în rândul celor prezenți la reuniune. Totodată, o atenție deosebită a fost acordată presei de investigație și rolului său esențial în funcționarea statului de drept, precum și relației acesteia cu puterea.

Alături de jurnaliști, la discuții au participat experți mass-media, oameni politici de la Chișinău și București, precum și diplomați. Organizatorii au dedicat această primă ediție a reuniunii jurnaliștilor de pe ambele maluri ale Prutului excepționalului ziarist și apărător al limbii române Constantin Tănase, fondatorul publicației „Timpul" de la Chișinău, care a trecut în nemurire la finalul anului trecut.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam