Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
08 Septembrie 2015 | 12:09
Jurnaliştii pot aplica pentru programul Bursele Europene JTI, ediţia 2015-2016
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) anunţă lansarea programului Bursele Europene JTI pentru Jurnalişti, ediţia 2015-2016 şi selectarea candidaţilor din Republica Moldova pentru seria de evenimente din acest an.
Programul are drept scop încurajarea și facilitarea pregătirii profesionale a jurnaliștilor din România și Republica Moldova care doresc să obţină o expertiză profesională în problematica europeană. Participanţii sunt instruiţi în diverse tematici legate de Uniunea Europeană, cum ar fi cadrul de reglementare, funcționarea instituțiilor, relaționarea între statele-membre, precum și maniera în care este abordată problematica europeană de către media occidentală.

Programul cuprinde patru etape de pregătire profesională: un training specializat, susținut în Republica Moldova de către specialiști în relațiile RM-UE; un training specializat, susținut în România de către specialiști în relații europene; o călătorie de studii de o săptămână, la Bruxelles, pe durata căreia jurnaliștii vor avea ocazia să se întâlnească și să discute cu oficiali ai Uniunii Europene şi să viziteze diverse instituţii UE; stagii de pregătire profesională, timp de trei săptămâni, în cadrul unor prestigioase organizaţii de presă europene. La încheierea fiecărei etape sunt selectați jurnaliștii care vor participa la etapa următoare.

Programul Bursele Europene JTI pentru Jurnaliști se adresează jurnaliștilor din presa scrisă, radio, TV și on-line, specializați în domeniile social, politic și economic, care trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții: experiență profesională de minimum trei ani, vârsta de până la 35 de ani, abilități de comunicare în limba engleză (cunoașterea limbii franceze reprezintă un avantaj).

Data-limită de depunere a dosarelor de înscriere este 27 septembrie 2015, toate înscrierile având mențiunea „Pentru Bursele Europene JTI”. Dosarele vor fi trimise la adresa electronică press@mfa.md.

Programul este lansat în parteneriat cu Fundația „Euromonitor” pentru Excelență din România și Centrul Național de Comunicare din Republica Moldova, cu sprijinul  JTI Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam