Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
13 Decembrie 2014 | 09:52
Jurnalişti: Circa 50 de moldoveni ar fi decedat accidentaţi pe şantierele de la Soci
Şi-a dorit o familie frumoasă, în care copiii să crească fericiţi şi fără lipsuri, dar nu a ajuns să-şi trăiască visul. Este vorba despre moldoveanul Mihai Cernîşov, care şi-a pierdut viaţa pe un şantier de construcţii din Rusia. Un documentar realizat de câţiva jurnalişti români, arată că aproximativ 50 de moldoveni au murit accidentaţi pe şantierele de construcţie de la Soci.
În 2013,  Mihail Cernîşov, originar din satul Bahu, raionul Călăraşi, a plecat la muncă în Soci. Tânărul era căsătorit, iar acasă îl aștepta soţia care urma sa aducă pe lume primul copil al lor.

Mihai muncea la construcția și amenajarea Complexului Olimpic de la Soci și a murit electrocutat la doar câteva săptămâni de la începerea lucrului pe șantier.

Muncitorii care au lucrat cu Mihai își amintesc cu groază despre cele întâmplate. Soarta lui Mihai o putea avea fiecare dintre ei deoarece pe șantier nu erau respectate normele elementare de securitate.

După tragedie, o persoană care a dorit să rămână în anonimat a donat 6 mii de euro familiei îndoliate a lui Mihai Cernîşov. Părinţii lui Mihai nici acum nu știu cine se face vinovat de moartea fiului lor.

La construcția orășelului olimpic de la Soci au muncit  70 de mii de oameni. Potrivit Inspectoratului Muncii din Federația Rusă, în perioada 2012-2013 pe șantierele din Soci au murit 26 de oameni. Autorii documentarului afirmă că numărul decedaților ar fi cu mult mai mare.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam