Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Iunie 2014 | 15:34
Jurnalişti din nouă ţări se vor reuni la Bălţi
Jurnalişti de limbă română din nouă ţări vor participa la cea de-a V-a ediţie a Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români care va avea loc în perioada 13-15 iunie, la Bălţi.
Lucrările Congresului se vor desfăşura sub genericul “Noile Media-Jurnalism-Comunitate” şi  vor fi axate pe câteva subiecte care privesc modul în care “noile media” interferează cu presa tradiţională şi mai ales felul în care acestea reprezintă suport pentru  dezvoltarea jurnalismului în limba română.

La evenimentul care va reuni jurnalişti de limba română din ţări precum Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, Albania, Italia şi Spania vor fi prezenți şi oficiali moldoveni şi români.

Organizatorii evenimentului propun un nou mod de abordare a problematicii cu care se confruntă jurnaliştii români din afara ţării, axat pe practici jurnalistice moderne, bazat pe noile tehnologii şi puternic racordat la reţelele de media naţionale şi internaţionale.

În cadrul Congresului vor fi prezentate mai multe lucrări circumscrise tematicii fixate, precum şi cazuri privind diferite situaţii de încălcare a dreptului la liberă exprimare a jurnaliştilor români. Toate aceste cazuri se vor regăsi în Raportul “Libertatea Presei în Diaspora Românească”, document care va fi prezentat în această toamnă la Bruxelles, în Parlamentul European.

Evenimentul este organizat cu sprijinul “Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni” şi în parteneriat cu Universitatea “Alecu Russo” din Bălţi. 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam