Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
04 Septembrie 2016 | 19:05
Kenya - vis transformat în realitate pentru o tânără din Moldova
Alina Cataragă, studentă în anul trei la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, şi-a dorit să meargă în Africa pentru a ajuta copii din familiile social-vulnerabile, iar lecţia de viaţă ce a trăit-o acolo, a marcat-o profund. Din acest motiv, tânăra îşi doreşte să repete călătoria, relatează Mesager.
Alina Cataragă are 22 de ani. Dorinţa ei de a merge în Kenya s-a născut acum cinci ani. Totuşi, doar în 2015, tânăra şi-a văzut visul împlinit. Ea a plecat cu ajutorul unei organizaţii ucrainene. Astfel, Alina a ajuns voluntar la o grădiniţă din această ţară din sud-estul Africii.

„Ei sunt foarte deschişi, fericiţi şi au un entuziasm aparte, adică exprimă emoţiile la maxim, nuştiu dacă am întâlnit la copiii noştri aşa ceva. Când ajungeam la şcoală mereu se salutau cu noi, veneau să ne îmbrăţişeze, adică ei aveau lipsa asta de dragoste, pentru că acasă nimeni nu împărtăşea cu ei aceste lucruri. Copiii noştri tot sunt foarte bravo, dar este o oarecare diferenţă şi anume modul de a exprima fericirea”, spune Alina.

Tânăra le preda celor 60 de copii lecţii de educaţie moral-spirituală, dar îi învăţa şi cântece în limba română.

„Când era lecţie, erau foarte atenţi şi cuminţi. Eu m-am mirat cum ei ascultau ceea ce eu le vorbesc, erau practic ca un burete care absorb tot ce le vorbeşti. Ei abia aşteptau să afle ceva nou, nu prea am avut probleme din astea ca să-i liniştesc”, a mai spus Alina Cataragă.

Ea spune că în cele aproximativ cinci săptămâni petrecute în Kenya, a învăţat o adevărată lecţie de viaţă. Tânăra se simte mai bogată după ce a văzut cum arată sărăcia lucie.

„Ei umblă în şlapi sau desculţi, iar praful de acolo este foarte murdar, plin de microbi şi asta le provoacă lor răni. În urma acestei experienţe sau a acestui lucru ce m-a marcat, eu am decis să lansez o campanie de colectare de fonduri anume pentru încălţăminte la copiii din şcoala de acolo”, a menţionat ea.

Pentru că cei mici nu vorbeau engleza, comunicarea cu ei era dificilă. Chiar şi aşa, tânăra a reuşit să le transmită multă dragoste şi afecţiune.

„Sunt zile în care aştept cu nerăbdare să plec iar acolo, pentru că mi-au devenit foarte dragi. Abia aştept să-i revăd şi sper că tot acest timp cât nu sunt lângă ei, să memoreze şi să aplice ceea ce eu i-am învăţat”, a declarat tânăra.

Această muncă o vor face şi alţi cinci voluntari moldoveni care au plecat anul acesta în Kenya.  
 
Postat de: Rodica Mazur
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam