Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Aprilie 2014 | 09:51
La Alba Iulia a avut loc Congresul Tinerilor Basarabeni
A IV-a ediţie a Congresului Tinerilor Basarabeni din România a avut loc între 4 şi 6 aprilie la Alba Iulia, România. Evenimentul a scos în evidenţă problemele cu care se confruntă tinerii basarabeni, studenţi sau liceeni în România, dar şi să găsească soluţii la acestea.
În cadrul congresului, studenții basarabeni au avut posibilitatea să participe la activități culturale, precum jocuri intelectuale, expoziție de fotografie, sesiuni de comunicări și să discute despre situația studentului basarabean în societatea contemporană.

Totodată, președintele Consiliului Judeţean Alba,  Ion Dumitrel s-a arătat mândru de faptul că acest congres se desfășoară la Alba Iulia și i-a sfătuit pe tineri să vină și să studieze aici. „Mă bucur că și în acest an am putut sprijini organizarea acestui congres. Nu cred că se putea un loc mai bun, decât aici în Alba Iulia, în capitala românilor de pretutindeni. Tocmai de aceea, dorința noastră este aceea de a permanentiza acest congres la Alba Iulia, așa cum s-a întâmplat și cu Congresul Spiritualității Românești, dedicat românilor de pretutindeni, care se desfășoară în fiecare an la Alba Iulia”,  a menționat Ion Dumitrel pentru alba24.ro.

La deschiderea oficială a Congresului, ce a avut loc la Sala Unirii din Alba Iulia, au participat reprezentanți ai instituțiilor locale și județene, ai Universității „1 Decembrie 1918” din oraș, ai Muzeului Național al Unirii, dar și tineri basarabeni.

Congresul care s-a desfășurat în perioada 4-6 aprilie a cuprins mai multe evenimente. Vineri s-a desfășurat concursul „Conquistadorii Congresului Tinerilor Basarabeni din România”. Această activitate a avut drept scop să „repete” istoria, să reamintească evenimentele memorabile din istoria Basarabiei până la al doilea Război Mondial. Mai mult, să sesizeze cât de bine studenții cunosc trecutul și specificul țării lor.

Sâmbătă a avut loc o sesiune de comunicare la tema „Găurile negre din societatea românească”. Potrivit organizatorilor, găurile negre sau criza socială există în măsura în care sunt neglijate aspectele sociale și culturale importante într-o societate. Aceștia au subliniat că dezbaterea e necesară pentru a găsi împreună un ”drum de piatră” pentru tineri.

Tot sâmbătă, în partea a doua a sesiunii de comunicări, s-a pus în discuție statutul studentului basarabean în România și în străinătate, experiența acumulată în țară și peste hotare a tânărului, oportunitățile de angajare, posibilitatea de a rămâne în România sau eventuala hotărâre de a reveni acasă. La această dezbatere a luat parte și Victor Lutenco, şeful Biroului pentru relaţii cu diaspora.

În cadrul celei de-a treia zi a fost programată ședința Federației Asociaţiei Basarabenilor, în cadrul căreia s-a trecut în revistă a activităților congresului de-a lungul anului acesta.

Apelul studenților basarabeni e ca organizațiile de basarabeni din România și reprezentanților instituțiilor din România și Republica Moldova să își unească forțele. Cei prezenți la eveniment au evidențiat că  rolul Congresului este acela de a face cunoscută societății viziunea despre lumea în care studiază studenții basarabeni, dorința de implicare și de integrare a tinerilor în sistemul de învățământ românesc, european.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam