Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
14 Iunie 2014 | 11:37
La Bălţi are loc Congresul Internaţional al Jurnaliştilor Români
La Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi şi-a început lucrările cea de-a V-a ediţie a Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români, la care participă jurnalişti din România, Ucraina, Serbia, Republica Moldova şi Germania.
Evenimentul care a reunit jurnalişti români din cinci țări a atras atenția mediului politic din România, astfel că la deschiderea Congresului au fost adresate mesaje de salut din partea premierului Victor Ponta și a unor europarlamentari români.

Premierul României consideră ideea organizării ediției aniversare a Congresului, la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, „un fapt ce arată că Forumul Internațional al Jurnaliștilor Români militează  intens și constant pentru promovarea culturii, a limbii române și a identității naționale din această țară. În acest moment, aderarea Moldovei la UE este un obiectiv important, iar presa va avea un rol major în acest proces”.

Europarlamentarul Norica Nicolai a reamintit în mesajul transmis jurnaliștilor reuniți la Bălți, că presa de limbă română din afara țării va constitui o prioritate în activitatea sa din Parlamentul European.

„Intenționez să mă implic în proiectele europene pe această temă. Media audiovizuală, presa scrisă și online, reprezintă pentru diaspora românească cea mai intensă legătură cu cei de acasă. Libertatea jurnaliștilor de a profesa în limba lor maternă și, în cazul nostru, de a promova problematicile din patria mamă, fie că vorbim de Serbia, Ucraina sau Moldova, reprezintă unul dintre drepturile de bază ale Uniunii Europene. Din păcate, acest drept nu este încă suficient înțeles de legiuitorii unor țări care nu sunt, încă, state membre UE.”

Importanța presei de limbă română pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a fost subliniată și în mesajul eurodeputatului Corina Crețu. „Faptul că acest Congres, ajuns deja la a cincea ediție, stârnește atâta interes și dovedește că răspunde unei nevoi a producătorilor și consumatorilor de presă de limbă română. Faptul că organizatorii au invitat la Congres și reprezentanți ai presei de limbă rusă din Republica Moldova este o dovadă de toleranță și o invitație la dialog în societatea moldovenească, într-un moment tensionat în vecinătatea sa, dar și a României ” a menţionat Corina Crețu.

Aceste acțiuni au fost încurajate şi de europarlamentarul român Marian Jean Marinescu: „asemenea acțiuni trebuie sprijinite, astfel încât, să se asigure atât sensibilizarea autorităților, dar și monitorizarea respectării obligațiilor de către autorități, profesionalizarea, dar și formarea de rețele care să asigure conectarea și schimbul de bune practici între mediul jurnalistic românesc din diasporă și cel din România”.

La deschiderea evenimentului au participat jurnaliști din România, Ucraina, Serbia, Republica Moldova și Germania. Evenimentul este organizat cu sprijinul „Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni” şi în parteneriat cu Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, se spune într-un comunicat al Forumului Internațional al Jurnaliștilor Români.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam