Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Iulie 2015 | 13:35
La Chişinău a fost dat startul Târgului Universităţilor din România (FOTO)
Tineri reuniţi în cadrul a 17 asociaţii basarabene din România promovează ofertele de studii oferite de către statul român. Startul celei de-a patra ediţii a Târgului Universităţilor din România a fost dat astăzi în centrul capitalei. Cele mai solicitate specialităţi rămân a fi economia, dreptul şi medicina.

„Anul acesta avem 17 centre universitare prezente aici. Sunt 17 asociații de basarabeni din fiecare centru universitar care au venit cu multe informații despre instituţiile la care studiază. Anul trecut au fost foarte puține locuri cu bursă în orașele mari, anul acesta beneficiem de un număr mai mare în acest sens. Desigur, locurile cu bursă sunt cele mai solicitate. Am dat startul evenimentului destul de bine, dar mâine ne așteptăm la un val mai mare de studenți”, a declarat pentru TRM.MD Constantin Cernega, președintele Federaţiei Asociaţiilor de Basarabeni (FAB) din România.
 

Târgul Universităților din România se va desfășura în trei orașe: între 10 şi 12 iulie – la Chișinău, 14-15 iulie la Bălți, ia la Cahul în perioada 17-18 iulie.
Printre cei interesați de continuarea studiilor în România este și Diana Casian. Tânăra a menționat că și-ar dori să studieze la facultatea de Relații Internaționale Economice. „Încă nu m-am determinat la ce universitate voi aplica, de asta am și venit să văd ofertele din cadrul Târgului Universităților din România. Mă orientez spre Iași, în primul rând pentru că este mai aproape de casă și voi putea veni mai des acasă, acolo se oferă șapte locuri la buget, fără taxă ”, a menționat ea.
 

Tânăra ne-a menționat că organizatorii evenimentului s-au dovedit a fi foarte receptivi, subliniind că cei de la Suceava au oferit o informație completă.
 

„Luând în considerare că Galațiul este situat foarte aproape de frontieră, are o prioritate în rândul tinerilor. Anul acesta tinerii moldoveni beneficiază de circa 200 de locuri. Ca întotdeauna cele mai solicitate facultăți rămân a fi: economia, dreptul, medicina. Mai puțini sunt cei interesați de sociologie, de dimineață  a fost și un băiat interesat de teologie”, a subliniat pentru TRM.MD Constantin Cociorbă, vicepreședintele Asociației „Liga Studenților Basarabeni din Galați”.
 

Evenimentul este organizat de Federația Asociațiilor de Basarabeni din România formată din 14 asociații de tineri basarabeni din diferite centre universitare, aflați la studii în România.
 

Amintim că în acest an România oferă 5000 de locuri de studii pentru cetățenii moldoveni, dintre care 1500 de locuri cu bursă și fără bursă pentru învățământul mediu, 2800 de locuri pentru studii superioare, 550 de locuri pentru masterat, 25 de locuri subvenționate cu bursă sunt pentru absolvenții de studii de studii medicale din Republica Moldova, precum și 125 de locuri pentru programele doctorale.
 


 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam