Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 Iunie 2014 | 10:11
La Chişinău se desfăşoară prima ediţie a Concursului Internaţional al Tinerilor Pianişti din Republica Moldova şi Italia
La Chişinău are loc prima ediţie a Concursului Internaţional al Tinerilor Pianişti din Republica Moldova şi Italia. Evenimentul se va desfăşura sub patronajul soţiei preşedintelui Parlamentului, Galina Corman.
La concursul care are loc la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, vor participa tinerii pianiști din Republica Moldova și Italia, cu vârsta de până la 16 ani, aceştia vor concura la două secțiuni: pian solo și ansambluri de pianiști.

„Este o premieră pentru țara noastră. Avem foarte mulți tineri talentați, care deja sunt apreciați peste hotare și mulți care urmează să fie cunoscuți. Ne dorim ca acest concurs să devină o pistă de lansare atât pentru tinerii pianiști din Republica Moldova, cât și din Italia”, a menționat Galina Corman.

Concertul de gală al laureaților Concursului va avea loc pe 28 iunie, ora 19.00, la Sala  cu Orgă din Capitală. Un concert similar va fi organizat și în Italia. Scopul concursului  este cunoașterea reciprocă a școlilor și metodelor pianistice din cele două țări, descoperirea tinerelor talente și promovarea acestora la nivel internațional. Totodată, evenimentul vine să contribuie la consolidarea dialogului intercultural moldo-italian.

Juriul concursului este format din muzicieni cunoscuți din cele două țări, fiind condus de solistul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Iurie  Mahovici, Maestru  în  Artă  al  Republicii  Moldova. Din componența acestuia mai fac parte pianista Olga  Iuhno, lector  superior  la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Elia  Modenese  și  Elisabetta  Gesuado,  duet de pianiști  din Padova, Italia, profesori de pian la Liceul de Muzică „C. Marchesi” și fondatori ai Asociației Muzicale „A.GI.Mus”, dirijorul Angelo Coccia din Roma, care este și un cunoscut avocat la Vatican.

Concursul Internațional  al  Tinerilor  Pianiști din Republica Moldova și Italia este organizat de Sala cu Orgă, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Asociația Culturală „Sicilia-Moldova”, în parteneriat cu Ministerul  Culturii  al  Republicii  Moldova, Ambasadele Italiei în Republica Moldova și a Republicii Moldova  în  Italia, Eximbank, Camera de Comerț Italo-Moldavă (ACIM), Compania „CEDACRI”, Organizația Internațională pentru Migrație.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam