Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
25 Februarie 2018 | 15:13
La Mănăstirea Putna va fi instalat un crucifix din piatră de Cosăuţi
La Mănăstirea Putna va fi instalat un crucifix din piatră de Cosăuţi. Sculptura va fi o donaţie din partea sorocenilor. Lucrarea va fi executată de cei mai buni meşteri cioplitori în piatră din Cosăuţi, care au fost invitaţi de către administraţia locală din Soroca să prezinte schiţe pentru realizarea proiectului, relatează Moldova 1.
Sculptura executată din piatră de Cosăuți va avea o înălțime de până la patru metri. Inițiativa aparține primarului Victor Său, care pe 10 februarie a participat la semnarea unui acord de înfrățire între orașele Soroca și Suceava din România. 

„Am avut o deplasare frumoasă la Mănăstirea Putna. În urma vizitei şi comunicării cu stareţul mănăstirii Soroca am primit permisiunea onorabilă de a veni cu o donaţie faţă de această mănăstire frumoasă”, a declarat Victor Său, primar de Soroca.
 
Acțiunea este una socială și fiecare doritor poate contribui cu o donație pentru realizarea lucrării. Până la sfârșitul săptămânii viitoare, meșterii de la Cosăuţi vor prezenta deja schițele răstignirii.

„Este o idee foarte bună. Eu am rămas uimit. Lucrarea va rămâne în istoria ţării noastre. Eu am mai făcut lucrări pentru mănăstiri din România”, susţine Ion Lozan, meşter.  

„Schiţele ce vor fi selectate vor fi apoi înaintate la Putna pentru a fi selectate. Una dintre acestea - pentru desfăşurarea proiectului în baza căruia va fi executată lucrarea propriu zisă”, a menţionat Grigore Guţu, arhitectul oraşului Soroca.  

Sculptura ar putea finisată și instalată până la sfârșitul lunii iunie și urmează a fi sfințită la începutul lunii iulie, atunci când se vor împlini 514 ani de la trecerea în nefiinţă a domnitorului Ştefan cel Mare și Sfânt.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam