Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Februarie 2014 | 11:33
La „Mărţişor”, moldovenii din diasporă vor admira artiştii de acasă pe banii Guvernului
Guvernul a alocat 360 de mii de lei pentru cofinanţarea a 37 de proiecte culturale care vor fi organizate în diasporă, în acest an. În special, acestea vor avea loc în contextul Festivalului „Mărţişor”. Mai multe detalii la acest subiect aflaţi din interviul Radio Moldova cu şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, Victor Lutenco.
- Organizarea spectacolelor cu genericul „Mărțișor” devin tradiționale și în multe țări, în care locuiesc conaționalii noștri. Care este contribuția Biroului pentru Relații cu Diaspora la organizarea acestor evenimente?

- Anul acesta am venit cu o contribuție mult mai substanțială decât în anii precedenți. Avem un buget special alocat pentru organizarea acestor sărbători în valoare de 360 de mii de lei. Am făcut un apel și către reprezentanții diasporei ca să prezinte proiecte de evenimente și am recepționat deja 38 de proiecte, dintre care 37 vor fi susținute. De cele mai dese ori, este vorba despre evenimente culturale care se organizează în diasporă, iar suportul care se solicită este, în special, pentru turneele artiștilor din Republica Moldova.

- Autoritățile țărilor unde locuiesc moldovenii susțin aceste proiecte cultural-artistice?

- Depinde cât de aproape sunt autoritățile de activitatea migranților. În țări precum Portugalia, Italia, Spania astfel de susținere, mai ales din partea autorităților locale, este frecventă. În alte țări, asociațiile noastre ar trebui să se descurce mai mult din autofinanțare și prin localizarea sponsorizărilor. Cert este că acel suport care vine din partea Guvernului Republicii Moldova nu poate acoperi toate cheltuielile pentru organizarea acestor evenimente. Venim doar cu un suport ca asociațiile să se mobilizeze pe intern și să găsească și resurse adiționale.

- Se discută despre menținerea identității lingvistice și culturale a concetățenilor noștri. Legislația țărilor în care locuiesc moldovenii este prietenoasă?

- Este prietenoasă. În Uniunea Europeană vorbim de niște standarde suficient de înalte, același lucru este valabil și pentru SUA și Canada, dar și spațiul estic. În Federația Rusă, există un suport oferit comunității noastre în tendința de păstrare a identității noastre naționale. Dacă fac o analiză comparativă, aș zice că, în spațiul UE, există cele mai prielnice condiții, chiar dacă presiunea factorului țării-gazdă este destul de mare. Acest lucru îl observăm pe exemplul generației a doua de migranți. Astfel, copiii conaționalilor noștri tot mai puțin cunosc limba română, tot mai puțin știu despre Republica Moldova. 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam