Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Iunie 2014 | 16:15
La Monaco se deschide un Consulat Onorific al Republicii Moldova
Prim-ministrul Iurie Leancă se află astăzi în Principatul Monaco unde a avut întrevederi cu Prinţul Albert al II-lea‎ şi cu ministrul de Stat, Michel Roger. Tot astăzi, la Monaco va fi inaugurat Consulatul onorific al Republicii Moldova, care va fi condus de Giuseppe Boglio.
În cadrul întâlnirii cu Prințul de Monaco, șeful Executivului moldovean și-a exprimat recunoștința pentru această vizită: „Este prima vizită de așa nivel de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Principatul Monaco. Sper în consolidarea și aprofundarea acestor relații bilaterale”.

Iurie Leancă a vorbit și despre parcursul european al Republicii Moldova, despre reformele care au loc în țară și relațiile cu partenerii externi. De asemenea, Iurie Leancă s-a referit la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, pe 27 iunie.

„Punerea în aplicare a prezentului Acord va deschide largi posibilități pentru antreprenorii străini și noi investiții în economia moldovenească. Dorim să dezvoltăm o relație constructivă, de parteneriat cu Principatul Monaco și să identificăm  direcții concrete de cooperare bilaterală în beneficiul celor două țări”, a declarat Premierul.

Ulterior, Iurie Leancă s-a întâlnit cu ministrul de Stat, Michel Roger. Cei doi oficiali au discutat despre cooperarea în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale și promovarea investiţiilor. La întrevedere au fost prezenți  ministrul Afacerilor Externe și cel al Finanțelor din Monaco.

„Într-o lume globalizată și interdependentă contează mult solidaritatea și poziția fiecăruia”, a declarat Iurie Leancă.

Premierul moldovean care va fi prezent la inaugurarea Consulatul onorific al Republicii Moldova la Monaco și-a exprimat speranța că odată ‎cu deschiderea acestui consulat, companiile din Monaco vor veni cu o misiune de afaceri în Republica Moldova și că relațiile economice și comerciale se vor dezvolta, se spune într-un comunicat al Executivului de la Chișinău.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam