Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Martie 2014 | 12:52
La Paris s-au deschis multe ferestre spre Republica Moldova
Câteva asociaţii franceze au organizat, în premieră, la Paris, un eveniment dedicat culturii Republicii Moldova. Evenimentul, care a avut loc zilele trecute, s-a desfăşura sub genericul „Fenêtre ouverte sur la culture moldave” (Fereastra deschisă spre cultura Republicii Moldova).
Originalitatea acestui eveniment a constat în faptul că grupul de inițiatori și principalii săi organizatori sunt francezi – tineri cineaști și actori, care au vizitat cu diverse ocazii Republica Moldova. „Fenêtre ouverte sur la Moldavie” (O fereastră deschisă spre Moldova) – denumirea aleasă pentru eveniment – demonstrează o dată în plus interesul organizatorilor pentru țara noastră și, mai ales, pentru oamenii care sunt originari de acolo, indiferent dacă aceștia locuiesc în Moldova sau se numără printre migranți.

La începutul manifestării, publicul a fost salutat de Oleg Serebrian, ambasadorul Republicii Moldova în Republica Franceză. Partea principală a evenimentului a constat din proiecția a trei filme de scurt metraj: „Paca Moldova” (2013, regizor Faustine Lefranc), „Pensées Moldaves” (2012, regizor Pierre-Olivier Gaumin) și „(Plictis) și Inspirație” (2007, regizor Igor Cobîleanski). Invitați de onoare ai seratei au fost trei personalități ale culturii din Republica Moldova, stabilite de mulți ani cu traiul la Paris: actorul și poetul Victor Voinicescu-Soțchi, scriitoarea Lucreția Bârlădeanu și regizorul și cineastul Mihai Țărnă. Invitații de onoare au relatat publicului francez crâmpeie din istoria cinematografiei moldovenești, au recitat versuri și au dat aprecieri elogioase filmelor vizionate.

În cadrul manifestării, au avut loc prezentări de film, expuneri din literatura română, precum și vernisarea unei expoziții de fotografii sub genericul „Viziuni de perspectivă asupra Moldovei”.Solicitat de trm.md, Dorin Dușciac, președintele Asociației Doctorilor și Doctoranzilor Basarabeni din Franța, a menționat că, prin acest eveniment, publicul, în marea lor majoritate tineri francezi, a cunoscut o țară despre care în Franța încă nu se cunosc multe lucruri. „Filmele vizionate le-au transmis un mesaj, mai ales despre oamenii din Republica Moldova: mereu în căutare, uneori ezitanți, dar niciodată fără de speranța într-un viitor mai bun. Mulți dintre cei prezenți la serată au înțeles cât de aproape este, de fapt, Republica Moldova de Franța – prin cultura sa, și prin aspirațiile moldovenilor, oriunde s-ar afla aceștia. O țară cu un trecut complicat, cu un prezent nesigur, dar, în mod cert, cu un viitor pe care îl vede doar în Occident, parte a marii culturi europene”, a declarat Dorin Dușciac.

Serata „Fenêtre ouverte sur la Moldavie” s-a desfășurat cu sprijinul unui grup de asociații ale basarabenilor din Paris, în colaborare cu Doina Guzun, Dorin Dușciac, Gabriela Covblic, Liliana Roșca, Mihai Dobrin.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam