Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Septembrie 2017 | 19:40
Ziua Diasporei la Străşeni
Începutul toamnei i-a unit în cadrul unui festival, în premieră, pe locuitorii din Străşeni, care muncesc în Italia, Spania, Franţa sau Marea Britanie. Autorităţile locale au organizat sărbătoarea „Ziua Diasporei”, relatează Mesager.
Galina Croitor munceşte de 14 ani în Italia. Femeia spune că pentru ea revenirea acasă este de fiecare dată emoţionantă. Iar Marina Casian spune că avea doar 16 ani atunci când a ales să-şi continue studiile departe de casă. Acum tânăra este stabilită în Strasbourg, iar în scurt timp va deveni economist cu acte-n regulă. 

Anume pentru cei care muncesc departe de casă, autorităţile din Străşeni au organizat un festival de excepţie. Sărbătoarea a început cu o acţiune de sădire a pomilor. De la mic la mare, cu toţii au luat în mână câte un hârleţ şi au plantat copaci de tei pe aleea băştinaşilor.

Prin cântec, dans şi voie bună, ansamblurile folclorice din localitate au creat o adevărată atmosferă de sărbătoare. În centrul atenţiei au fost copiii, care au prezentat un program variat.

La festival au fost expuse şi creaţiile meşterilor populari din localitate, iar cele mai multe priviri le-au atras lucrările copiilor care frecventează centrul de creaţie din Străşeni.

Nelipsite au fost şi bucatele tradiţionale, iar gospodarii au avut misiunea să pregătească carnea la grătar, sub privirile pofticioase ale celor prezenţi.
 
Din donaţiile emigranţilor, străzile din Străşeni au devenit mai luminoase. Autorităţile locale speră să realizeze şi alte proiecte comune.

Festivalul Ziua Diasporei a culminat cu un concert.
Postat de: Rodica Mazur
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam