Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Septembrie 2014 | 19:31
Leancă: Moldovenii care plătesc impozite în Italia vor să primească pensia în Moldova
Leancă: Moldovenii care plătesc impozite în Italia vor să primească pensia în Moldova Mulţi moldoveni care lucrează şi plătesc impozite în Italia vor să revină acasă, dar cu condiţia de a primi pensia în Moldova. Declaraţia aparţine premierului Iurie Leancă în cadrul întrevederii cu Gianni Bottalico, preşedintele Asociaţiei Catolice a Lucrătorilor Italieni (ACLI). Discuţiile s-au axat pe efortul Guvernului de la Chişinău de a semna Acordul moldo-italian în domeniul securităţii sociale.
„Am fost în anul 2010, la ACLI și am văzut instituția pe care o conduceți. Știu că ați realizat mai multe acțiuni pentru comunitatea moldovenilor din Italia și interesul pe care îl aveți de a consolida relațiile noastre, dar și problemele cu care se confruntă diaspora noastră. Subiectul care preocupă cel mai mult concetățenii noștri în Italia este lipsa unui acord bilateral ce ar rezolva problema transferului de pensii dintr-o țară în alta. Acest subiect este central pentru noi” a precizat șeful Executivului de la Chișinău.

Președintele ACLI a spus că instituția pe care o conduce își propune să ajute cât mai multe persoane care întâmpină dificultăți în câmpul muncii. „Îmi asum angajamentul de a informa instituțiile guvernamentale, parlamentarii italieni, dar și cei europeni, despre această dorință a moldovenilor - de a semna Acordul în domeniul protecției sociale cu Italia. Noi înțelegem foarte bine că subiectul accesului la pensii pe măsura contribuțiilor în ambele țări este, întâi de toate, o chestiune de demnitate socială”,  a adăugat Gianni Bottalico.

Gianni Bottalico a propus organizarea unei conferințe moldo-italiene la cel mai înalt nivel, la Roma, cu prilejul vizitei premierului Iurie Leancă. De asemenea, reprezentanții ACLI și-au oferit disponibilitatea de a lansa și proiecte inovatoare în agricultura Republicii Moldova.

ACLI este o organizație non-guvernamentală și are scopul de a proteja drepturile muncitorilor, inclusiv a emigranților care lucrează în Italia. Organizația are un milion de membri și oferă servicii unui număr de aproximativ 3 milioane de persoane din Italia, prin intermediul a 6.500 de structuri locale. Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam