Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
01 Aprilie 2015 | 14:21
Liceeni din Moldova au participat la programul „Atelierele de Radioprotecţie” în Franţa (FOTO)
Un grup de elevi şi profesori ai Liceului „Prometeu” din Chişinău au participat la Conferinţa Internaţională a Elevilor în cadrul programului „Atelierele de Radioprotecţie”, care a avut loc la Centrul de Studii Nucleare din Cadarache, Franţa, în perioada 23-30 martie.
Republica Moldova este reprezentată pentru a treia oară la acest eveniment prestigios. Elevii din Republica Moldova au prezentat rezultatele unui proiect de studiu efectuat la Chișinău, în domeniul radioprotecției în mediul medical.

Solicitat de TRM.MD, Dorin Dușciac, coordonatorul activităților programului în Republica Moldova a menționat că participarea în acest program va stimula la elevii din țara noastră vocația pentru studii în domeniul fizicii, inclusiv al fizicii nucleare. „Noi avem nevoie de o generație nouă de tineri cercetători", a remarcat cercetătorul.
 

„Delegația din Republica Moldova a avut o prestație remarcabilă, înalt apreciată de către organizatori și de colegii lor, liceeni din Franța, Germania, Belarus, Maroc, Ucraina, Japonia, etc", a declarat Paul Livolsi, membru al Comitetului de Pilotare a programului.

Scopul principal al Atelierelor de Radioprotecție este implicarea liceenilor în activități practice de sporire a culturii în domeniul fizicii nucleare. Programul se desfășoară în fiecare an în două etape: cursuri de fizică nucleară și studii practice în prima parte a anului școlar, urmate de participarea la Conferința Internațională a Elevilor.
 

Programul „Atelierele de Radioprotecție” este pilotat de un consorțiu format din mai multe organisme care activează în domeniul cercetării și aplicării fizicii nucleare din Franța: Centrul de Evaluare și Protecție în domeniul Nuclear (CEPN), Comisariatul pentru Energie Atomică și Energii Alternative (CEA), Institutul de Cercetare al Siguranței Nucleare (IRSN), etc.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam