Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
11 Septembrie 2015 | 12:26
Limba română, elogiată de către diaspora moldovenească din Ucraina
Diaspora moldo-română din Ucraina a organizat o conferinţă ştiinţifico-practică dedicată sărbătorilor naţionale ale Republicii Moldova. În cadrul acesteia au fost expuse prezentările oamenilor de ştiinţă şi profesorilor universitari în care au fost detaliate reflecţiile istorice privind primii paşi ai Republicii Moldova şi Ucrainei în plan politic şi suveran, filosofia lingvistică a Republicii Moldova în perioada anilor 1940-1991 şi restabilirea statutului anterior al limbii române, stadiul actual şi conţinutul metodologic al limbii şi literaturii române.
Potrivit Ambasadei Republicii Moldova la Kiev, oratorii au menționat importanța moștenirii politice și spirituale a identității etnoculturale moldovenești prin păstrarea și promovarea culturii și tradițiilor în contextul transformărilor istorice de azi de pe continentul european.

Însărcinatul cu afaceri al Republicii Moldova în Ucraina, Oleg Hîncu, a mulțumit cetățenilor Republicii Moldova și membrilor comunității moldovenilor pentru colaborare și pentru diversele acțiuni organizate în scopul păstrării și promovării culturii și tradițiilor Republicii Moldova în Ucraina.

Programul evenimentului a mai cuprins un recital de poezie dedicată limbii române, o expoziție de tablouri ale pictorilor originari din Republica Moldova care în prezent domiciliază pe teritoriul Ucrainei și o degustare de vinuri și produse tradiționale moldovenești.

La evenimentul au luat parte reprezentanți ai Administrației de Stat, Uniunii Scriitorilor din Ucraina, Consiliului Comunităților Naționale din Ucraina și Societății Culturii Românești „Petru Movilă” .
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam