Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Iulie 2017 | 15:57
Limba română pentru copiii din diasporă
Copiii familiilor de moldoveni, aflaţi peste hotare, vor putea studia limba română. În acest sens, în premieră, a fost aprobat Curriculumul la limba română pentru copiii din diasporă (Nivelurile A1 şi A2), potrivit unui comunicat al Biroului Relaţii cu Diaspora (BRD).

Acest program de predare-învățare a limbii române este adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-12 ani, din familii mixte sau reintegrate din diasporă, cu un nivel minim de cunoștințe, care doresc să însușească limba română, prin cultură și civilizație, în cadrul unui învățământ non-formal.
 
Curriculumul poate fi utilizat de formatorii din diasporă pentru activități educaționale de predare-învățare a limbii române. Copiii din diasporă care vor audia acest curs vor dezvolta competențele de scriere, citire în limba română, dar cel mai important de comunicare în limba română ceea ce le va permite să mențină legătura identitar-culturală cu părinții, bunicii și patria lor.
 
Amintim că în perioada 21-25 iunie, Biroul Relaţii cu Diaspora și Organizația Internațională pentru Migrație au organizat la Chișinău un atelier pentru profesorii din diasporă de la Centrele Educaționale în Diasporă din șapte țări care activează deja cu susținerea BRD și a OIM Moldova. La atelier, profesorii au examinat aspectele didactice ale curriculumului și modalitatea de implementare a acestuia.

Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam