Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
30 Aprilie 2014 | 09:46
Lipsa locurilor de muncă îi face pe moldoveni să-şi părăsească ţara natală
Lipsa locurilor de muncă bine remunerate este principala cauză a plecărilor pentru totdeauna din Moldova, menţionează publicaţia de analiză trimestrială a Institutului Naţional de Cercetări Economice „Tendinţe în economia Moldovei”.
Pe parcursul anului trecut, din Moldova au plecat pentru a se stabili cu domiciliul permanent în străinătate 2585 de persoane. Potrivit datelor Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, la care face referire publicaţia, cele mai multe persoane au plecat în Federaţia Rusă şi Ucraina, 1054 şi, respectiv, 684 de persoane. Majoritatea migranţilor, atât bărbaţi, cât şi femei, au vârsta între 20 şi 49 de ani, transmite IPN.

Autorii menţionează că şi în interiorul ţării oamenii îşi schimbă locul de trai. În 2013, şi-au mutat domiciliul 36,7 mii de persoane. Aproximativ două treimi din cei care şi-a schimbat locul de trai anul trecut  provin din mediul rural. La lista motivelor care determină schimbarea locului de trai, pe lângă lipsa locurilor de muncă atractive, se mai adaugă şi absenţa infrastructurii adecvate şi a şcolilor bune, activitatea precară a instituţiilor de cultură. Un alt motiv este dorinţa de a fi mai aproape de copii, care s-au stabilit la Chişinău sau în alte localităţi.

Intensitatea plecărilor este mai mare în cazul a 18 raioane, printre care Şoldăneşti, Basarabeasca, Călăraşi, Teleneşti, Cantemir, Rezina etc., unde numărul de plecări este de 9-12 persoane la 1000 de locuitori. Din municipiul Bălţi, raionul Taraclia şi UTA Găgăuză numărul plecărilor a fost mai mic, aproximativ 7 plecări la 1000 de locuitori.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam