Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
20 Ianuarie 2014 | 17:38
Londra apreciază realizările savanţilor moldoveni în domeniul nanotehnologiilor
O realizare remarcabilă în domeniul nanotehnologiilor a savanţilor din Republica Moldova a ajuns în atenţia prestigiosului portal NanotechWeb.org din Londra. Dacă ar fi aplicată în practică, noua elaborare nanotehnologică, ar putea aduce mari beneficii omenirii.
Grupul de cercetători, condus de academicianul Ion Tighineanu în colaborare cu partenerii din Australia şi Marea Britanie a elaborat o metodă nouă de înscriere directă a ghidurilor de undă în membrane construite din nanotuburi de dioxid de titan (TiO2). Potrivit portalului londonez, aceasta este una dintre cele mai importante elaborări nanotehnologice de la începutul anului.

„Noi primii am demonstrat că acest material - nanotuburile de dioxid de titan - se poate utiliza în fotonică. Acum căutăm parteneri. O cale pentru implementare este crearea unui consorţiu internaţional ori să găsim o companie internaţională care ar ajuta la aplicarea în practică”, a remarcat academicianul Ion Tighineanu.

Ion Tighineanu, împreună cu preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, se află în oraşul Hamamaţu din Japonia, unde au semnat un Acord de colaborare cu Institutul de Electronică.

„Japonia are un buget de câteva ori mai mare decât toate ţările europene pentru dezvoltarea ştiinţei. Peste două zile vom fi la Tokio. O să încheiem un acord cu Agenţia de cercetare-dezvoltare japoneză, dar şi cu alte instituţii ştiinţifice. Această primă vizită în Japonia va fi benefică pentru comunitatea ştiinţifică din Moldova”, a menţionat academicianul Gheorghe Duca, preşedintele AŞM.

Potrivit portalului londonez NanotechWeb.org, noua elaborare nanotehnologică a savanţilor moldoveni este a şasea la număr din ultima perioadă.

Mai multe detalii aflaţi în ediţia de astăzi a emisiunii Mesager.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam